Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på hästkompetens

Gävleborgs län blir det första länet i landet som får ett hästkompetenscentrum. Förhoppningen är att satsningen ska få hästnäringen att blomstra i länet.

Annons

Till att börja med är det bara projektledaren Mariana Femling som kommer att jobba på länsstyrelsens nya hästkompetenscentrum. Men planen är att Gävleborgs hästkompetenscentrum ska växa och att fler ska anställas på längre sikt.

– Hästnäringen är en sektor som har vuxit väldigt kraftigt under de senaste tio åren. Men hästnäringen har ofta hamnat mellan stolarna och det behövs en samordning, säger Mariana Femling.

Hon ska arbeta mot såväl företag som föreningar, intresseorganisationer och myndigheter.

– Det handlar bland annat om att stötta företag inom hästnäringen genom att erbjuda kurser. Men vi ska också jobba för en hållbar djurhållning och fungera som en samlande part för hästsektorn som kommuner och andra kan vända sig till, berättar Mariana Femling.

I Gävleborgs län finns ungefär 10 000 hästar. Länsstyrelsens beräkningar visar att var tionde häst skapar ett jobb. Totalt beräknas hästnäringen ha skapat 450–500 heltidsjobb och 1 200–1 400 deltidsjobb i länet.