Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på sysselsättning, utbildning och polis

(Uppdaterad kl. 11.34) Justitieminister Beatrice Ask presenterade under tisdagen 2011 års budget på Teknikparken i Gävle

–Huvuduppgiften de fyra kommande åren är att jobba för full sysselsättning. Det är vårt huvudtema i budgeten, inleder Beatrice Ask.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker snabbare än beräknat och det är väldigt bra. Särskilt Gävleborg går lite snabbare och det tycker jag känns väldigt bra, säger Ask.

Ask fortsätter och lovar mer pengar till arbetspraktik. Hon säger också att vi måste jobba mer med morötter och motivera fler att studera vidare och göra färdig deras grundutbildning. Fler platser till anställningsstöd är också något som Ask nämner.

En vikig hörnpelare de kommande åren är också att satsa på utbildning.

– Vi inför betyg från årskurs 6, det är för sent att kunna fånga upp ungdomar som dagens betygsystem ser ut.

Ask säger också att lånedelen på studiemedlen ska höjas.

Ask fortsätter och säger att den borgerliga regeringen värnar om att ha ett överskott i statskassan.

– Vi ska ner med skulden, annars får vi bara amortera.

När det gäller rättsväsendet så fortsätter man med en förstärkning, den största i budgeten är till polisen på 400 miljoner kronor. Kriminalvården får ett tillskott på 100 miljoner kronor. Ask säger också att man vill satsa på människorna och jobba med deras problem och försöka minska återfallen i brott.

Vad är de stora satsningarna vad du ser?
– Utbildning och att hjälpa ungdomar. Vi måste få en yrkesutbildning på gymnasienivå. Vi måste hålla fast vid att man ska tjäna på att jobba, säger Ask.

Ger jobbskatteavdraget jobb?
– Ekonomipriset går till forskare som pekar på att det hjälper med den här typen av arbete, påpekar Ask. Vi ligger i underkant när vi gör bedömningar, men vi räknar med att det ger jobb.

Vad har företagarna att glädjas åt?
– Att vi jobbar vidare med regelförenklingarna. Vi behöver insatser som ger lite stöd vid nystartande av ett företag för ibland riskerar man hela familjens ekonomi. Skuldsanering ska nu gälla även för företagare, det har det inte gjort tidigare.

Offentliga sektorn?
– Äldreomsorgen behöver förnyelse, det finns mycket att förbättra. Det ska vara värdigt och där finns det mer att göra.

Full sysselsättning, rimligt mål?
– Ja, det tycker jag. Alla ska kunna jobba utifrån sin förmåga. Alla ska med och då måste vi ha mer flexibilitet i arbetslivet.

Vad är viktigast för att få ner ungdomsarbetslösheten i Gävleborg?
– Att fler får godkänt i grundskola och gymnasium och att jobba aktivt för att utveckla lärlingsutbildningar av olika slag. Och att sköta om de företag vi har och utveckla nya.