Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning står landstinget dyrt

GÄVLE
Landstingets fleråriga engagemang i Europafrågor har inte varit särskilt lyckat. Flera miljoner kronor har pumpats in i illa fungerande verksamheter som Central Sweden och Europahuset i Sandviken.

Det framgår av en granskning som landstingets revisorer låtit göra.
- Vi har länge misstänkt att de här satsningarna inte varit till mycket nytta, nu har vi fått det bekräftat, säger Eric Thollin, ordförande för landstingets revisorer.
Revisionsrapporterna, som ska behandlas av landstingsstyrelsen den här veckan, berör områden som kan tyckas perifera i landstingets verksamhet men som ändå slukar en hel del skattepengar.

Kontor i Bryssel
Central Sweden är ett samarbete mellan Gävleborgs, Örebro och Dalarnas län som funnits sedan 1999. Verksamheten har ett representationskontor i Bryssel och kostar tre miljoner kronor per år.
Landstinget i Gävleborg anslår 800 000 kronor varje år till Central Sweden.
Europahuset i Sandviken är en ideell förening som bildades 1995. Syftet är att verka för demokrati, fredsarbete, folkbildning, information och kontaktverksamhet i Europafrågor. Landstinget anslår varje 400 000 kronor till Europahuset.
Enligt revisionsrapporten finns tydliga brister i hur dessa verksamheter drivits. Det gäller bland annat styrning, mål och inriktning.
Revisorerna citerar bland annat tidigare gjorda utvärderingar som, särskilt i Europahusets fall, är mycket nedslående. Verksamheten vid Europahuset har varit ostrukturerad och inriktningen alltför Sandvikenorienterad. Ekonomi och administration har inte skötts tillräckligt professionellt.

Ingen nytta för landstinget
Det här är andra gången som landstingets revisorer ser över delar av landstingets internationella engagemang. Bägge gångerna har stora brister uppdagats. Insatta pengar har varit till begränsad eller ingen nytta för landstinget.
Landstingsrådet Lotta Lagnander, v, är politiskt ansvarig för regionala frågor. Hon konstaterar att rapporterna inte är någon uppmuntrande läsning men framhåller att en hel del förändrats sedan de skrevs.
Landstinget har via en nyligen antagen strategi för det internationella engagemanget gjort tydligt att de aktiviteter man hädanefter går in i verkligen ska ge ett mervärde för landstinget. Även vid de granskade verksamheterna har en uppstramning skett, påpekar hon.
Landstinget kommer att fortsätta delta i finansieringen av Central Sweden.
Även när det gäller Europahuset kommer engagemanget att bestå i någon form, enligt Lotta Lagnander.
- Det är viktigt att vi finns med i det europeiska samarbetet och för ut landstinget Gävleborg i omvärlden, säger hon.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se