Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningen kan ge 60 jobb till Norrsundet

Tillverkning av solceller kan ge 60 jobb i Norrsundet. Gävle kommun, länsstyrelsen, Region Gävleborg och Stora Enso vill starta en förstudie för att få igång tillverkning i industriell skala.
– Vi tror så mycket på det här att vi är beredda att satsa pengar, säger Britt-Marie Edfelt, ansvarig på länets samordningskansli.

Länsstyrelsen satsar två miljoner kronor på studien, som ska utreda förutsättningarna för att få igång produktion i den gamla massafabriken i Norrsundet. Stora Enso bidrar också med pengar.

Initiativet kommer från Gävle kommuns näringslivsavdelning, som ansvarar för etableringskontoret i Norrsundet. Region Gävleborg och länsstyrelsen, med uppgift att samordna insatserna för att skapa fler jobb i länet, stöttar också planerna.

– Det pågår ett intensivt arbete och det är många som har hjälpts åt, säger Britt-Marie Edfelt.

Förnybar energi är ett av de områden som Gävleborg är berett att satsa på, och det finns redan en uttalad målsättning att satsa på mer vindkraft.

Det finns också utomstående intressenter, men vilka de är vill Britt-Marie Edfelt vänta med att berätta om. På måndag ska planerna presenteras närmare vid en presskonferens i Norrsundet.

Förstudien ska granska möjligheterna att etablera, driva och utveckla verksamheten. Enligt Britt-Marie Edfelt kan tillverkningen ge effekter också på annan verkstadsindustri i länet, och också för högskolan. Förstudien ska även granska möjligheterna att utveckla forskning kring solceller.

Bedömningen så här långt är att satsningen kan ge 60 jobb, om alla planer går i lås.

– Förhoppningsvis kan det på sikt ge mer. Vi hoppas att det här ska leda till en riktig industriell verksamhet, säger Britt-Marie Edfelt.

Solceller är en bransch i stark tillväxt. I Sverige finns fyra tillverkare av solcellsmoduler, medan all tillverkning av själva solcellerna sker utomlands.

Vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala har forskare utvecklat en ny teknik för tillverkning av solceller, en teknik som har köpts upp av den världsledande tyska tillverkaren av solceller.