Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt för lärare att höja lönen

GÄVLEArbetsförmedlingens databank innehöll under måndagen 27 annonser som efterlyste pedagogisk personal i Gävle. Man sökte allt från förskollärare till universitetsadjunkter.

Annons
Kommunen är liksom landstinget en offentlig arbetsgivare som betalar låga löner i förhållande till längden på den akademiska utbildningen.
Både sjuksköterske- och läraryrket var länge kvinnoyrken med löner som släpade efter.

När sjuksköterskorna inte lyckades höja sina löner tillräckligt mycket blev det aktuellt att gå till ett bemanningsföretag - avdelningarna måste ha ett visst antal sköterskor och tvingas från och till att hyra in personal från bemanningsföretagen.
En sköterska kunde vara tillbaka på samma avdelning hon nyss slutat vid - med högre lön.

- Det vore olyckligt om vi också hamnade där, säger Anci Rehn, facklig representant.

På senare år har rapporterna duggat tätt om utbrändhet och långtidssjukskrivningar bland lärarna när barngrupperna blivit större.

Undersökningarna visar att en stor del av de nyutexaminerade lärarna vill sluta eller har slutat undervisa.

I den situationen finns utrymme för ett bemanningsföretag. Manpower, Proffice, Adeco och Poolia är de stora bemanningsföretagen på marknaden. Man ligger i startgroparna för att ge sig in i lärarbranschen. Manpower har börjat med uthyrning i södra Sverige, och affärsområdeschef Christina Nyhlén utesluter inte att man även startar läraruthyrning i Gävle.

MATS HEDSTRÖM