Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt fotboja direkt på dem som döms till kontaktförbud

Vi i Liberala Kvinnor vill att fotboja ska kunna användas som en förstahandsåtgärd när kontaktförbud utfärdas. Det är inte rimligt att en kvinna ska leva i skräck och vänta på att ett kontaktförbud utan fotboja överträds innan hennes skydd stärks. Då kan det redan vara för sent, skriver Gulan Avci och Helena Englund.

Annons
Gulan Avci, Liberala Kvinnor.

Våldet mot kvinnor hamnade i strålkastarljuset under 2017 när de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för i sin vardag fördes fram i ljuset under #metoo-uppropen. I dag den 25/11 är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och återigen måste vi uppmärksamma, belysa och inte minst agera mot det våld som kvinnor möter i hemmet och i det offentliga rummet.

Det är dags för politiken att göra mer för att skydda utsatta kvinnor. Det behövs både mer resurser till polis och socialtjänst men inte minst en tuffare lagstiftning.

Sedan den 1 juli i somras har lagen om kontaktförbud skärpts så att den som överträder ett kontaktförbud kan bli tvingad att bära fotboja. Det är bra att lagen skärps men samtidigt visar den på det perspektivskifte som behövs. Det är kvinnans rörelsefrihet och hotbilden mot henne som borde vara avgörande för när fotboja utdöms.

Vi i Liberala Kvinnor vill att fotboja ska kunna användas som en förstahandsåtgärd när kontaktförbud utfärdas. Det är inte rimligt att en kvinna ska leva i skräck och vänta på att ett kontaktförbud utan fotboja överträds innan hennes skydd stärks. Då kan det redan vara för sent.

För att stärka kvinnors frihet behöver även straffet för grov kvinnofridskränkning höjas. Liberala Kvinnor har länge drivit kravet att minimistraffet ska höjas till ett år. Straffet måste stå i proportion till brottet, som har inneburit ett allvarligt angrepp på en kvinnas liv, hälsa eller trygghet och dessutom ska tiden i fängelset vara så pass lång att den bidrar till återanpassning.

Våld i alla dess former är inte bara ett övergrepp på ens egen kropp och person utan även ett angrepp på varje människas rätt till frihet. Livet krymper ihop när rädslan för att stöta på sin förövare alltid är närvarande.

Liberalismen vill ge alla människor möjlighet att utvecklas, blomma ut och skapa livet efter sina egna villkor. Men då måste samhället också vara mycket tydligare mot de människor som hotar, slår och begränsar andra människors frihet.

Gulan Avci

ordförande Liberala Kvinnor

Helena Englund

ordförande Liberala Kvinnor Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons