Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saudiske diktatorn fick medalj av Sveriges statschef

Annons

Moral gäller viktiga frågor och har vad gäller monarkin föga att göra med om ”kungens vänner” kräver att deras ”kaffeflickor” ska vara utan kläder eller inte. Alltför mycket möda har ägnats frågan om det finns äkta foton från blöta svartklubbsfester med majestätet närvarande.

Just av moraliska skäl är det viktigt att reagera med anledning av kungabilder som är mångdubbelt mer  komprometterande. Nämligen från i höstas när Sveriges kung fäster en av honom själv ordnad scoutmedalj runt halsen på den saudiske kungen, en av världens värsta diktatorer.

Det var skandal redan när kungen tidigare offentligt beskrev den enväldige sultanen av Brunei som en av världens främsta demokrater. Hyllningen i Saudiarabien får genom tidpunkt och regimens brutalitet långt mer provokativ innebörd.

Utmärkelsen överlämnades under den pågående ”arabiska våren” där miljoner frihetstörstande människor riskerar sina liv i demonstrationer för att diktatorer ska störtas, inte hyllas. De två kungarnas avsikt kunde knappast ha varit annan än att för en stund försöka vrida bort uppmärksamheten från den saudiska regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Kvinnoförtrycket i Saudiarabien är perverst. Den saudiske diktatorn sände också trupp för att slå ner frihetsrörelser i grannländer. Den svenske kungens hyllningsvisit strax efter är utmanande mot de arabiska folken men också mot demokrater världen över.

Typiskt nog har kungen inte avkrävts en offentlig förklaring. Han uttalar sig bara när hovets PR-avdelning vill. Statsministern borde, med tanke på omvärlden, ha gjort en tydlig markering mot den kungliga galenskapen.

Beror flatheten mot kungen på att försvarsdepartementet lovat hjälpa till med en vapenfabrik för förbrytarregimen i Riyadh?

Kungen tycks långt mer intresserad av konservativt vinklad kungahistoria än av frihetstankar och folkstyre. Rader av yttranden och ageranden visar kungens främlingskap inför begreppet demokrati. Detta i stark kontrast till de norska och danska regenterna som har långt mer av bildning, vett och omdöme.

Ingen annan europeisk statschef skulle få det groteska infallet att på detta sätt uppvakta och berömma den hemske saudiske kungen. Om någon försökte skulle han eller hon förmodligen avskedas.

Måste Sverige fortsätta att nöja sig med en person som år efter år visar sig så pinsamt illa lämpad för uppgiften?

Hans Linblad

Annons