Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scan tror på gruvdrift i Västerbotten

GÄVLE

Fortfarande utan gruvdrift i bolaget men efter ett nytillskott på drygt 23 miljoner kronor i kassan höll ScanMining i Gävle sin bolagsstämma på torsdagen. Med den fortsatta aktieemission som stämman beslutade om ska bolaget få ihop totalt 70 miljoner i riskkapital, en grundplåt för att komma igång med brytningen i Blaikengruvan i Västerbotten.
Det Gävlebaserade företaget har i flera år arbetat för att få igång brytningen i Blaikengruvan. Enligt företagets undersökningar finns det guld, zink, bly och silver som räcker till brytning i minst åtta år, men det finns också säkra indikationer på att det finns mer malm.
- Vi räknar med att livslängden kommer att uppgå till 15 år eller mer, säger Michael Nilsson, ny VD i ScanMining efter Kjell Moreborg, grundaren av bolaget.
Fyndigheten värderas till hundratals miljoner kronor, men när driften kan komma igång är fortfarande inte klart, och någon prognos vill bolaget inte göra.
- Vi är för beroende av yttre faktorer, säger Michael Nilsson.
Enligt ScanMinings årsredovisning är det framför allt den vikande konjunkturen som har försenat starten för projektet.
Pengar måste fram
Först måste pengarna fram, totalt 240 miljoner kronor. 70 miljoner hoppas ScanMining få in genom den pågående nyemissionen av aktier. Resten planerar bolaget att finansiera projektet med lån, regionalstöd samt kreditkontrakt med framtida kunder.
Den dag pengarna finns är det i princip bara att trycka på startknappen för projektet. Allt är planlagt vad gäller tekniken, så gott som alla tillstånd finns, och bolaget har redan investerat stora pengar i området. Ett år efter beslut kan brytningen i de två planerade dagbrotten komma igång.
Förlust förra året
Förra året gjorde ScanMining, som är noterad på Stockholmsbörsens O-lista, en förlust på 7,8 miljoner. Bolaget har i dag tolv anställda. Upp emot 100 arbetstillfällen kan bli aktuella vid Blaikengruvan om brytningen kommer igång.
Största aktieägare i ScanMining var vid årsskiftet Marianne Pettersson med knappt 20 procent, Länsförsäkringar 13,9 procent, styrelseordföranden Christer Löfgren 8,6 procent och tidigare VD:n Kjell Moreborg 6,8 procent.
SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman