Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scarpetta är tillbaka!

Rättsläkaren Kay Scarpetta kommer tillbaka efter att ha varit mindre intressant ett par böcker.

Hennes trista privatliv tar nu mindre plats, kanske för att hennes privata förhållanden har förändrats en del, för att inte tala om förhållandet till medarbetaren Pete Marino eller den lojala sekreteraren Rose.

Men ändå, jag har sedan länge tröttnat på det komplicerade förhållandet till pojkvännen Benton.

Denna gång börjar historien i Rom med mordet på en ung tennis- stjärna och Kay Scarpetta möter sina italienska kolleger, vilket inte verkar vara helt lätt.

Den italienska maten och vinet som Cornwell ofta beskriver faller ändå Scarpetta i smaken.

Morden fortsätter sedan i USA i Scarpettas omedelbara närhet i South Carolina. En liten pojke hittas och hans kropp bär spår av samma slag som tennisstjärnan i Rom.

Ännu en seriemördare igen alltså.

Tyvärr får de rättsmedicinska inslagen mindre och mindre plats i Cornwells böcker och det var ju ändå de vetenskapliga klurigheterna som lyfte hennes böcker.

Visst finns något med fortfarande, men jag vill ha mer.

Scarpettas antagonist tv-psykiatern Dr Self (någon slags Dr Phil) dyker upp och är beskriven med så njutningsfull avsky att man tror att hon finns på riktigt.

Dr Self är en överdimensionerad skurk som skulle göra sig riktigt bra på film, vilket också den sunkiga polisen Marino skulle göra.

Båda utgör en bra kontrast till den svala och perfekta Kay Scarpetta.