Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenskifte i den danska litteraturen

/
  • De danska författarna Josefine Klougart och Dy Plambeck hör till den nya generationen danska författare.
  • Dy Plambeck gavs för första gången ut på svenska i höstas, med romanen
  • Josefine Klougart, 28 år och redan Danmarks litterära underbarn.
  • Dy Plambeck konstaterar att de svenska recensenterna koncentrerade sig på hennes kvinnliga huvudperson till skillnad från deras danska kollegor, som intresserade sig för mannen, Uffe.

Undan med Rifbjerg och Brøgger. Nu bryter den unga litteraturen i Danmark igenom muren av äldre generationers författare. Sverigeaktuella Josefine Klougart och Dy Plambeck är två av de starkast lysande begåvningarna.

Annons

Snön faller tät i Köpenhamn. Josefine Klougart kommer klädd i overall. Eller kedeldragt, som det heter på danska.

Är det typ som blåställ?, undrade översättaren när hon skulle byta språkdräkt på Josefine Klougarts såriga kärlekshistoria "En av oss sover".

Romanen är den första av Klougarts böcker som nu ges ut i Sverige.

Och precis som författaren bär kvinnan i boken, ibland ett jag, ibland ett hon, just en overall.

– Jag har ingen fantasi what so ever, säger Josefine Klougart, och berättar att allt hon skriver – hittills fyra romaner sedan debuten 2010 – utgår från egna erfarenheter.

– Men det är inget som är självbiografiskt i betydelsen att det är en realistisk återgivning av mitt liv i skala ett till ett. Språket skiftar och blandar erfarenheter så att något nytt uppstår, förtydligar hon.

Josefine Klougart, 28 år, är det litterära Danmarks underbarn. Redan debuten, "Stigninger og fald", nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, och hennes senaste roman, "Om mørke", fick översvallande kritik när den gavs ut i Danmark i december.

Men hon är långt ifrån ensam om att vara ung, dansk succé just nu. Redan i höstas fick hennes generationskamrat, Dy Plambeck, lovord i svensk press när hennes roman "Gudfar" gavs ut på Albert Bonniers förlag.

Och runt hörnet väntar 2013 års stora litterära kontrovers, Yahya Hassan, på svenska läsare.

– Litteraturen i Danmark har fått större plats jämfört med när jag debuterade 2005. Då var det mer ett undantag om man blev recenserad i alla de stora tidningarna. I dag är det en självklarhet, säger Dy Plambeck, som även gett ut barnböcker och diktsamlingar.

Både Dy Plambeck och Josefine Klougart har, liksom flera framstående unga författare just nu, gått Författarskolan i Köpenhamn. Klougart och Plambeck är ett tydligt exempel på hur utbildningar i att skriva skönlitteratur inte likriktar. Där Plambeck i "Gudfar" med lätt hand berättar om bikern Uffe genom att famna en tidsrymd som sträcker sig från andra världskrigets Danmark till kravallerna vid Ungdomshuset i Köpenhamn 2007, är Josefine Klougart i den poetiskt avancerade "En av oss sover" upptagen med den omedelbara sorgen, här och nu, efter en sammanstörtad relation.

Makro- respektive mikroperspektiv, skulle man förenklat kunna kalla det.

Ändå handlar det i båda böckerna om olika aspekter av ensamhet.

– Huvudpersonen i min bok är sorgen. Eller hemlösheten. Den är på sätt och vis en karaktär som blir nästan fysisk, säger Josefine Klougart.

– Alla mina böcker handlar om personer som gärna vill vara del av en gemenskap, men som inte riktigt kan, som står lite på kanten och som inte riktigt hör hemma någonstans, säger Dy Plambeck.

Josefine Klougart kallar halvt på allvar, halvt på skämt, sin roman för en anti-coaching-bok.

– Coaching-kulturen går ut på att vi väldigt snabbt ska komma över existentiella törnar som vi stöter i under livet så vi kan vara effektiva människor. Om man inte ger sig själv tid att gå in i sorgen och bebo den en tid, så förlorar man också möjligheten att se skönheten och det stora i det som var. Kärlekens våldsamhet visar sig i förlustens smärta, säger hon.

Dy Plambeck håller med om hennes reflektion.

– Människans vilja att överleva fascinerar mig. William Faulkner har sagt att det intressanta med människor är inte hur de ska dö, utan hur de ska överleva, allt det vi ska bära. Det har blivit som ett credo genom alla mina böcker.

Den unga litteraturen i Danmark tar inte bara plats. Den är också väldigt bra, menar Klougart och Plambeck, och nämner bland annat Olivia Nordenhof och Björn Rasmussen som några som lyckats skaffa sig en position vid sidan av en äldre, länge tongivande generation danska författare.

– Det har funnits en generation som suttit väldigt tungt, som Klaus Rifbjerg och Suzanne Brøgger, och som på sätt och vis har blivit som en ogenomtränglig mur. Men nu sker det ett scenskifte, eller i alla fall en öppning av fältet, säger Josefine Klougart.

Josefine Klougart

Ålder: 28 år.

Bor: Islands Brygge, Köpenhamn.

Familj: Sambo.

På fritiden: Simning och löpning. "Jag springer cirka åtta kilometer varje dag och har deltagit i tre maraton."

Aktuell: Kommer för första gången ut på svenska med romanen "En av oss sover" på Albert Bonniers förlag. Medverkar tillsammans med Dy Plambeck på Internationell författarscen i Malmö den 5 februari.

Karriär i korthet: Gick ut Köpenhamns författarskola 2010. Debuterade med "Stigninger og fald" samma år, för vilken hon nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. 2011 gav hon ut "Hallerne". Liksom debuten nominerades även "En av oss sover" till Nordiska rådets litteraturpris när den gavs ut 2012. 2013 kom hennes fjärde roman "Om mørke".

Josefine Klougart om att förknippas med vågen av självbiografiska böcker: "Jag är inte säker på om man kan prata om en självbiografisk våg i litteraturen. Jag tror mer det är ett fokus som finns i kritiken. Litteraturen har alltid utgått från egna erfarenheter. Vad skulle författare annars skriva om?"

Dy Plambeck.

Ålder: 33 år.

Bor: Vesterbro, Köpenhamn.

Familj: Sambo.

På fritiden: Reser.

Aktuell: Kom för första gången ut på svenska med romanen "Gudfar" i höstas. Medverkar tillsammans med Josefine Klougart på Internationell författarscen i Malmö den 5 februari.

Karriär i korthet: Gick ut Köpenhamns författarskola 2004. Debuterade 2005 med diktsamlingen "Buresø-fortællinger". Har därefter gett ut romanen "Texas' rose" (2008) och "Gudfar" (2011). Den låg på den danska bestsellerlistan i ett halvår och belönades med Jytte Borberg-priset och Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat. Har även gett ut barnboken "Drømmehøjen" (2008) och barnboksserien "Os fra Blomsterkvarteret" (2011-2013).

Dy Plambeck om skillnaden på mottagandet i Danmark och i Sverige: "I Sverige fokuserade recensenterna mer på Tanne ("Gudfars" kvinnliga huvudperson), medan man i Danmark var mer intresserade av Uffe. I Sverige var det mera bort med honom!"

Annons