Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schaefer, Peter

Annons
(1660-talet -1729), född i Åbo, radikalpietist, fånge på Gävle slottsfängelse. Schaefer studerade bland annat i Uppsala och blev magister i Åbo 1688. Redan i tonåren hade han religiösa grubblerier och sökte sig till en radikalgrupp, Finlands profeter, som kritiserade samhället och kyrkan. På 1690-talet drog han runt i Europa och reste till Amerika där han kom i kontakt med kväkarna. Efter återkomsten till Åbo 1701 blev han övertygad om att han var en Herrens profet och den som skulle bära fram ett budskap till hela Sveriges folk (Finland hörde då till Sverige). Han dömdes till döden 1709 - men domen verkställdes inte, han fick bli kvar i fängelset. Där kunde han studera, skriva och hålla bönemöten med vänner.
Sedan ryska armén 1713 brutit in i Finland blev prästerna rädda att fången skulle släppas och fritt få sprida sina villoläror. Schaefer flyttades till Gävle, där brodern Johan Schaefer var kyrkoherde, och sattes i slottsfängelset. Fången fick från 1716 gå fritt i staden, författade traktater och skrev brev till andliga vänner som betraktade honom som en Guds man. Brodern varnade för den falske profeten och såg till att hans frihet begränsades. Bröderna blev aldrig försonade och Peters sista år blev svåra då han behandlades illa och drabbades av sjukdomar. Han ligger begravd på norra sidan av Heliga Trefaldighets kyrka.
Brodern Johan Schaefer var hovpredikant hos Karl XI innan han blev kyrkoherde och prost i Gävle. Nilsson, K: Sju gestalter ur Gävles kyrkohistoria. Se även Hedin, E: Pietisten Pettter Schaefer, en fånge på Gävle slott (särtryck ur Personhistorisk tidskrift 1928).