Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schlager och hockey i ny arena

GÄVLE Under hösten 2006 invigs Gävles nya "multieventarena" för en kvarts miljard kronor. Det hoppas den nybildade arenaföreningen som i går presenterade sina visioner.

Annons
Var arenan kan tänkas ligga är inte klart. Hur stort stöd från kommunen som krävs är också okänt. Dessa frågor kan besvaras först till våren när utredningsarbetet är färdigt.
Att Gävle behöver en stor arena som rymmer allt från schlagerfestivaler till idrottsevenemang råder det däremot ingen tvekan om i föreningen.
- Visst är Brynäs en viktig del i planerna, men för att det här ska fungera måste det till större tankar än att enbart spela hockey i arenan. Ibland kan det till och med vara så att Brynäs får spela i Gavlerinken om en hemmamatch krockar med ett annat evenemang, säger Lennart Weiss, en av de drivande krafterna bakom föreningen.

Arenan ska vara en flexibel anläggning som snabbt kan byta skepnad. Ena dagen spelar Brynäs, nästa dag ordnas en företagsfest, tredje dagen en mässa, fjärde dagen en hästsporttävling, femte dagen en kongress och så vidare. Sju dagar i veckan, 365 dagar om året.
Men arenan kommer för den skull inte att konkurrera med Konserthuset och Gavlerinken. I stället gör anläggningen att Gävles attraktionskraft blir större vilket gör att det totala antalet konserter och andra tillställningar ökar, menar visionärerna.

- Om planerna går i lås får vi Sveriges förnämligaste arena för inomhusarrangemang. Vi spänner bågen men vi står på fast mark, säger Lennart Weiss.
Föreningen har precis fått drygt 1,3 miljoner kronor i stöd från länsstyrelsen och kommunen. Pengarna ska användas till att reda ut förutsättningarna för projektet i detalj.
Enligt planerna ska arenan ägas av privata företag och privatpersoner som tillsammans investerar mellan 70-80 miljoner kronor. Resten av pengarna lånas.
En av de största intressenterna är Kinnevik. Kommunen förutsätts bistå med ett årligt driftsbidrag.
- För att det här ska lyckas måste Gävleborna vara med på idéerna. Då är det också lättare att påverka kommunens politiker. Nu har vi bildat en förening och kommer att ta fram ett beslutsunderlag inom fem månader. Sedan får vi se om intresset kan översättas till ett beslut, säger Lennart Weiss.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se