Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schörling vill vara kvar i EU

GÄVLESlopa kravet på ett utträde ur EU.

Annons
Det krävde 60 miljöpartister i en debattartikel i fredagens Dagens Nyheter.
Två av artikelns undertecknare är miljöpartister från Gävleborg: EU-parlamentarikern Inger Schörling från Gävle och Per-Johan Emtell, kommunstyrelseledamot i Sandviken.
- EU finns som en politisk nivå vare sig vi vill eller inte och oavsett vad vi tycker är bra och dåligt. Det är nödvändigt att vi är med den gröna rörelsen och försöker påverka, säger Inger Schörling.
I dagsläget tillhör hon och de andra förespråkarna för ett fortsatt medlemskap en liten del inom miljöpartiet. Men Inger Schörling tror att en svängning kan vara på gång.
- Tittar man på kongressen så är vi i minoritet. Men om man är ute och pratar med folk om EU så märker man en annan syn, säger hon.
Även Per-Johan Emtell tycker att det är viktigt att stanna kvar i EU för att försöka styra unionens utveckling i rätt riktning.
- Miljöfrågor och handelspolitik är områden där det vore bra om vi kunde påverka EU:s politik så att den även gynnar tredje världen.
Dessutom påpekar han att majoriteten av svenska folket sa ja till ett EU-medlemskap i folkomröstningen.
Bodil Ceballos, oppositionsråd för miljöpartiet i Gävle och Inger Schörlings personliga assistent, fick också frågan om hon ville skriva under debattartikeln. Men hon avstod.
- Det fanns saker i artikeln som jag inte ställde mig bakom. Den var väldigt optimistisk om EU:s utveckling och jag är inte säker på att EU kommer att utvecklas till en plattare organisation.
Men Bodil Ceballos tycker inte att utträdeskravet är särskilt realistiskt just nu och vill att partiet lägger krut på andra frågor istället.
- Nu ska vi ägna all kraft åt att få regeringskonferensen om EU:s framtid åt rätt håll, tycker hon.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se