Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schörling, von Sydow eller Bolme tar över?

GÄVLEBlir det Inger Schörling, Tomas Bolme eller Björn von Sydow som tar över efter Lars Eric Ericsson?

Gissningarna och önskningarna var många när GD bad de lokala politikerna komma med önskemål om vem de vill se som ny landshövding.
- Helst skulle jag vilja att man avskaffade funktionen eftersom det är en förlegad modell. Men om det nu måste finnas kvar så borde man höja den kvinnliga representationen bland landshövdingarna, kommenterade v-kommunalrådet Ulla Andersson i Gävle och föreslog v-riksdagsledamöterna Berit Eriksson och Eva Zetterling, liksom EU-parlamentarikern Inger Schörling.
- Det är en viktig institution som spelar en roll att samla regionen. Som till exempel Tillväxtavtalet. Jag vill inte gå in på några egenskaper, men det måste vara en person som går hem. Även om jag själv är sosse så spelar det ingen roll vilken politisk färg landshövdingen har, sa Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin, s.

Förtegna kommunalråd
Han berättade att man lämnat in önskemål om en person till regeringen via omvägar.
Men han vill inte säga något om vem det kan röra sig om. Lika förtegna var i går parti- och kommunalrådskollegorna i Ockelbo och Hofors, Staffan Nordkvist och Kjell Höglin.
- Visst har vi suttit i diskussioner, men jag vill inget säga, sa Staffan Nordkvist.
- Det måste vara en som känner för länet och kan samarbeta med kommunerna, tyckte Kjell Höglin, som inte ville spekulera i namn.
På frågan om han själv skulle tacka ja om han fick frågan skrattade han gott. Han avgår som bekant vid årsskiftet som kommunalråd.
Mer förslagsbenägna var oppositionspolitikerna i Gävle.

V eller mp belönas?
Urban Sjölander, c, tror att några av regeringens samarbetspartners v eller mp belönas med landshövdingeposter.
Kanske något av de avgående språkrören i miljöpartiet eller någon partisekreterare. I vänsterpartiet finns i så fall tidigare Gävlepolitikern Pernilla Zethraeus.
Men han hoppas att det blir någon som kommer från näringslivet.
Ylva Bandmann, mp, hoppas också på Inger Schörling eller mp-politikern Gudrun Lindvall.
Björn Frankson, m, hoppas på en valförlust för socialdemokraterna i höst och att det då frigörs ministrar. Han kunde tänka sig försvarsministern Björn von Sydow som landshövding.

En kultursnubbe
Men har inte socialdemokraterna någon kandidat?
LO-ordföranden och s-politikern Rolf Wiberg berättar att man haft en diskussion inom rörelsen som gått vitt och brett.
När länets s-folk hade möte i Hudiksvall för några veckor sedan flög så skilda namn som skådespelaren Tomas Bolme och Lantmäteriverkets generaldirektör Joakim Ollén fram och tillbaks.
- Några vill ha en kultursnubbe och andra en tillväxtsnubbe. Men det viktigaste är att det är en som är villig att arbeta för att ena länet. En som är minst lika bra som Lars Eric Ericsson, sa Rolf Wiberg.

MATTIAS JONSSON