Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schulstad säger upp 17

GÄVLE
Jobben på bageriet Schulstad på Brynäs gick inte att rädda. Under hösten kommer 17 personer att förlora sina arbeten och utsikterna att de kan återanställas inom koncernen är dåliga.

Annons
- Ett av bagerierna i Stockholm vill anställa fyra personer. Men till de tjänsterna har de som sägs upp från Skogaholmsbageriet förtur, säger Markus Lugnet, ombudsman på Livs, Svenska Livsmedelsarbetareförbundet.
Schulstad har cirka 600 personer anställda i Gävle, Luleå, Stockholm och Göteborg. Koncernen ägs av Skogaholms bröd och omsätter omkring 550 miljoner kronor per år. I början på augusti förklarade Schulstad att företaget vill lägga ner bageriet i Gävle. Nu har facket och arbetsgivaren kommit fram till en överenskommelse.
- Vi hade tänkt kalla in en löntagarkonsult, men våra medlemmar var så fruktansvärt less på att vänta så de ville ha besked så fort som möjligt, säger Markus Lugnet.

Två veckor kvar
Om två veckor upphör verksamheten på bageriet. De anställda som stannar kvar för att städa ur lokalerna får 8 000 kronor var. I uppgörelsen ingår även 12 000 kronor i en utbildningsfond - pengar som måste utnyttjas inom ett halvår efter uppsägningen. De anställda får bibehållen lön i mellan två och sex månader beroende på uppsägningstid.
- Uppsägningstiden är arbetsfri, det vill säga, om de uppsagda lyckas få ett jobb under uppsägningstiden kan de få dubbla löner, säger Markus Lugnet.
Skogaholms bröd vill också lägga ner ett bageri i Luleå och ett i Stockholm. Lönsamheten är för dålig, enligt koncernen.
- Jag har sett siffrorna och håller med om att bageriet i Gävle inte kommer att vara lönsamt i framtiden. Det tråkiga är att arbetsgivarna har lagt ett bud som de sedan stått fast vid. Det har definitivt inte funnits något förhandlingsutrymme.
Hur ser du på resultatet?
- Det är en jävligt dålig överenskommelse. I liknande förhandlingar innan Skogaholm köpte Schulstad fick vi betydligt mer pengar, säger Markus Lugnet.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se