Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schyffert testade nytt material på Gävlepubliken i en frodigt unik show

Inför 240 Gävlebor på ett fullsatt Söders Källa testade Henrik Schyffert nytt material under onsdagskvällen. En show som har ruggigt bra potential och blev Schyfferts första besök på Gasta.

Annons

Gävle lär vara en stad dit komiker ofta kommer för att testa nytt material. Kan det ha att göra med att Gävle är som ett slags riksgenomsnitt - vi röstar till exempel i princip identiskt med hur Sverige gör.

Innan showen varnar Henrik Schyffert mig för att det är en testomgång han kommer leverera för att prova vilket material som flyger. Han har bara provat det en gång innan: i Eskiltuna däromdagen. Han varnar också publiken innan han kör i gång: "Det kommer vara jättedåligt".

Men det är svårt att vara en dålig komiker när man är Henrik Schyffert. Den nya inramningen på Söders Källa är riktigt schysst. Scenen har skärmats av med ett rött draperi och längst fram i centrum står ett podium. Lite i stil med det som Jerry Seinfeld kör i från i slutet av avsnitten. Eller Släng dig i brunnen - som Schyffert refererar till.

Han läser innantill en del och gör skämtsamt anteckningar: "det där tyckte Gävle var kul". Några gånger stakar han sig en smula - men det gör liksom inget då premisserna för kvällen är klara.

Allra roligast är Schyffert i sina målande exempel. Ibland är de utdragna - andra gånger kommer de i form av små detaljer han slänger in i förbifarten. Som standupguden sagt förut är det förbjudet att avslöja skämt, så jag kan inte gå in i detalj på dem just här. Men tänk bara valfri replik från "I mangen med Glenn Killing" - typ: "Ove är 36 år gammal, på sin fritid tycker han om att rengöra insidan på oljecisterner". Lika utflippad är inte Schyfferts humor 20 år senare. Han lyckas bara dra de där draporna så att de träffar desto mer i igenkänningens aorta.

Schyffert räds inte de snuskiga skämten - de är hans vapen för att få publiken varm. Givetvis blir det också en hel del politik - men han lyckas blanda upp ämnen på ett sätt som gör att det egentligen aldrig känns för mycket brandtal utan stannar vid underhållning - om än med ett djup.

Publikkontakten då? Den behärskar han givetvis. Stundtals är den riktigt elak - men ack va det går hem när han kommenterar "landstingsfrisyrerna" längst fram. Och håller fast vid Carro genom kvällen - en av de få under 25 år - och använder henne som bollplank för sin åldersnoja-humor.

Det finns en röd tråd här som inte ska avslöjas. Alla gånger är den inte solklar - men det finns också en stor charm i att den här kvällen känns spontan och därmed unik. Två år tog det - men till sist lyckades Gasta boka Schyffert. Över en och en halv timma Schyffert får Gävleborna - och jag är säker på att de flesta var väldigt nöjda med det.

...

Gasta, Söders Källa, onsdag 7 september

Henrik Schyffert

Melody Farshin

Sebastian Andersson

Hans Carstensen

MC: Stefan Söderblom