Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schyman blev tvungen att gå

Stockholm (TT)
Folkstormen blev slutligen för stark - även för en vindpinat erfaren politiker som Gudrun Schyman.
Hon avgick på söndagen som vänsterpartiets ledare, i spåren av den omskrivna skatteaffären.

Ingen uttrycker förvåning. Frågorna gäller mera vem som vill ta över som vänsterledare.
- Det hade bara kunnat fungera om jag hade haft ett hundraprocentigt stöd, sade en samlad Gudrun Schyman när hon tillkännagav sin avgång för pressen.
Hon tycktes fast övertygad om att hon kunnat fortsätta leda partiet, stått upp mot vinden och även vända förtroendet för sin egen person på rätt köl.

Stödet minskade
Men i helgen stod det klart att stödet stadigt fallit. Antalet upprörda e-postbrev och inlägg, in- och utifrån, chockade partiet. Och slutligen föll Schyman.
Hon fortsätter som riksdagsledamot och hon höll fast vid att avgångsbeslutet var hennes:
Ingen beslutar åt Gudrun Schyman.
- Jag är inte en person som man avsätter, sade hon.
Schyman uppgav också att hon ändå tänkt avgå vid kongressen i februari 2004. Hon var mentalt förberedd, även om kongressavgång varit roligare, sade hon.

Besvikelse
Partiet präglades av besvikelse, sorg och chock - men ingen uttryckte förvåning. Flera vänsterpartister, höga som låga, sade att beslutet var klokt men trist.
Om affären i sig ansåg Schyman att hon borde ha sökt mer hjälp och att kollisioner mellan villkoren som vanlig människa och politisk elit är svåra att förena.
- Detta är ingen ursäkt men ett försök till förklaring, sade hon.
Avhoppet påverkar också EMU-folkomröstningen i september. Statsvetarprofessor Sören Holmberg såg i Schyman nejsidans ledande talesperson; en populär, skicklig debattör med förmåga att särskilt nå kvinnor. Nu försvagas nejsidan, anser han.
- Hon kommer att vara lite grann vingklippt, utan samma plattform att tala utifrån och dessutom ifrågasatt i vissa sammanhang.
Under Schymans tioåriga era som partiledare har hon sett kollegorna komma och gå - bara kristdemokraternas Alf Svensson var längre i tjänst.
Inte heller kollegorna förvånades. Statsminister Göran Persson anser att situationen blivit ohållbar efter deklarationsaffären, som inte bara kan förklaras av slarv.
- Därmed kom hon i en djup konflikt med ett av sitt partis politiska hörnstenar, nämligen en omfördelning via skattesystemet, sade Persson till TT.
Folkpartiledaren Lars Leijonborg ansåg sig se en orimlig motsägelse:
- Klyftan mellan hennes ord och handling.
Men Schyman fick också verbala rosor. Persson talade om hennes vikt för feminism och miljöpartiets Maria Wetterstrand att hon lockat kvinnor och unga till politiken. Alf Svensson tror att Schyman blir mycket svår för vänsterpartiet att ersätta.
Möjligen stämmer det. Två utpekade kandidater är riksdagsledamoten Camilla Sköld Jansson och partisekreteraren Pernilla Zethraeus. Om de slutligen vill är oklart. Men den som kommer måste kunna ena partiets stridbara höger- och vänsterflyglar.
Zethraeus får nu, vare sig hon vill eller inte, pröva på ledarskapet. Med Schymans avgång tar Zethraeus, som ordförande i verkställande utskottet, över fram till ett extra partistyrelsemöte den 7 februari.
Då ska en valkommitté ha vaskat fram förslag på vice ordförande som tar över fram till kongressen nästa år.
Två andra ofta nämnda kandidater, EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Lars Ohly säger officiellt sig vara helt ovilliga av personliga skäl.
- Tack, men nej tack, sade Ohly, också på söndagen.