Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD blir ensamma i Bryssel

Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna är ett ganska ensamt parti som riskerar att bli grupplösa efter valet till Europaparlamentet 25 maj.

Annons

Orsaken är att de som vill ingå i en grupp med SD är samma partier som riskerar att skrämma svenska väljare. Ett pris Jimmy Åkesson inte tycks vara beredd att betala, i alla fall inte före hösten.

På frågan om EU-kompisar är SD:s officiella svar att man vet för lite om andra partier. Ett svar jag mötte redan 2007 som Bryssel-korrespondent för SVT efter att jag fått bekräftat av både belgiska och franska högerextremister att det fördes diskussioner om att SD (vid mandat i valet 2009) skulle göra entré i den dåvarande gruppen ITS - Identitet, Tradition och Suveränitet.

Tongivande då som nu var franska Nationella Fronten, familjen Le Pens parti, och Vlaams Belang, arvtagare till ett rasistparti som upplöstes av belgisk domstol. Här fanns också Benito Mussolinis barnbarn Alessandra tillsammans med rasistiska, högerextrema och antiromska partier från Bulgarien och Rumänien.

Den gången gick det som brukar för extremhögern i Europaparlamentet, samarbete med andra folk är nämligen inte så lätt för ultranationalister.

Gruppen upplöstes efter mindre än ett år när Alessandra Mussolini påstod att rumäners livsstil är att bryta mot lagen. Reaktionen från hennes rumänska kamrater blev sårad nationell stolthet och avhopp. Plötsligt klarade man inte kriterierna för att ha en partigrupp, som idag är 25 ledamöter från minst sju länder.

Högerextremisterna förlorade därmed politisk makt i form utskottsplatser, talartid och möjligheten att få ansvar för lagförslag. Dessutom drogs pengar till ett eget gruppkansli in. Utan partigrupptillhörighet blir en parlamentariker bara en högavlönad bänknötare som sitter av fem år.

På papperet har Sverigedemokraternas ett annat alternativ - att ingå i en grupp med populistiska EU-skeptiker som United Kingdom Independent Party (UKIP), Sannfinländarna och Dansk Folkeparti, som för övrigt anser att Nationella Fronten är nåt som katten släpat in. Men här sätter UKIP stopp, som ser SD:s ungdomsförbund som problemet.

Vi har inte det bästa ryktet ute i Europa heller. Det är inte så att vi kan välja och vraka... säger Åkesson i en intervju med Dagens Industri och som återgetts i sin helhet på partiorganet SD-kurirens hemsida. Vill vi tillhöra en grupp så är det förmodligen en vi har att välja på, om man ska se det krasst…

...och krasst så är det Le Pens nya högerextrema grupp som väntas bildas efter parlamentsvalet. Samtidigt är riksdagsvalet nummer ett för SD, vilket gör att Jimmy Åkesson kommer att fortsätta att ducka för att inte skrämma svenska väljare i riksdagsvalet med alltför bruna vänner.

Hellre grupplös i Europaparlamentet än förlorade riksdagsmandat.