Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-ledaren i utspel om våldtäkter i Gävle

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att 75 procent av männen som dömdes för våldtäkt av Gävle tingsrätt förra året kommer från Mellanöstern.

– Den uppgiften håller jag för utesluten, säger lagman Karl-Axel Bladh.

I går var Sverigedemokraternas partiledare på besök i Gävle. Besöket hade ett klart syfte – att tala om Gävles del i vad partiet kallar Våldtäktsvågen.

Vid elvatiden på förmiddagen sätter sig Jimmie Åkesson och Gävleordförande Roger Hedlund i de vita fåtöljerna på Rådhustorget.

Sveriges radio Gävleborgs nyhet, om att länets våldtäkter ökade med 71 procent i juli jämfört med samma månad förra året, används som murbräcka innan partiet hamrar in den egna statistiken.

– 75 procent av de dömda våldtäktsmännen i Gävle tingsrätt under 2009 kommer från Mellanöstern, säger Jimmie Åkesson i mikrofonen.

Han berättar att statistiken är hämtad från en pågående kartläggning som SD låter göra. Partiets utredare har begärt alla våldtäktsdomar från Sveriges tingsrätter under förra året.

– Vi ska belysa den nya våldtäktsvågen, säger Jimmie Åkesson.

Förutom kulturell härkomst hos gärningsmännen ska partiet undersöka deras socioekonomiska bakgrund och geografiska hemvist, enligt Jimmie Åkesson.

Men den här fredagen redovisar partiet endast påståendet att tre fjärdedelar av våldtäktsmännen kommer från Mellanöstern.

– Det är skrämmande siffror du presenterar för oss Gävlebor, säger Roger Hedlund till sin partiordförande.

Men stämmer de? Med största sannolikhet nej, enligt Gävle tingsrätts lagman Karl-Axel Bladh, som kommenterar uppgiften från sitt semesterfirande.

– Vi för ju inte statistik över människors härkomst. Men för mig, spontant, låter det alldeles felaktigt, säger lagmannen.

Enligt Karl-Axel Bladh är det i huvudsak svenska män som döms för sexualbrott, men han tror att män från andra kulturer kan vara överrepresenterade.

– De bor oftast inte i vanliga familjer och lever i en utsatt situation. Och vi vet att det är människor i utsatta situationer som begår brott.

GD har begärt Gävle tingsrätts våldtäktsdomar från förra året, men tingsrätten är för tillfället underbemannad på grund av semester och hade under fredagen ingen möjlighet att lämna ut domarna.

Sant är att polisanmälningarna om våldtäkt i länet ökat i sommar och under året. Det visar statistik från Gävleborgspolisen. Från januari till och med juli förra året hade 89 fullbordade våldtäkter anmälts i Gävleborg – i år är siffran 106.

En förklaring kan vara värmeböljan under större delen av juli månad. Hos polisen och Brottsförebyggande rådet är sambandet mellan brottslighet och värme väl känt.

Sant är också att polisanmälningarna om våldtäkt i Gävle har minskat. Från januari till och med juli förra året hade 38 fullbordade våldtäkter anmälts – i år är siffran 36.