Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politikers mål är EU-utträde

Från långtidsarbetslös till välavlönad parlamentsledamot med 80 000 kronor i grundlön. Det är vad som väntar Gävlebon Margareta Sandstedt om Sverigedemokraterna skulle lyckas att göra om det Junilistan gjorde i EU-valet 2004.

Annons

Vi träffas i villan i Bomhus där Margareta Sandstedt bor med maken Roland sedan tio år tillbaka. Just nu finns det gott om tid att påta i trädgården eftersom Margareta Sandstedt är arbetslös.

Hon är utbildad alkohol- och drogbehandlare och arbetade senast som kriminalvårdare på anstalten i Gävle.

Att det finns tid över gör att hon kan ägna energi åt valkampanjen inför EU-valet den 7 juni. Margareta Sandstedt står på andra plats på Sverigedemokraternas lista i valet.

Om partiet skulle få över tio procent i valet kommer hon in i parlamentet.

– Men det tror jag inte, vi ska vara nöjda om vi lyckas få ett mandat, säger Margareta Sandstedt, som erkänner att hon inte funderat så mycket på vad det skulle innebära för henne att gå från att vara arbetslös till att bli välavlönad EU-parlamentariker med 80 000 kronor i grundlön.

Margareta Sandstedt blev medlem i Sverigedemokraterna 2004 efter att hon på eget initiativ tagit kontakt med partiet.

– Jag upplevde att det var vissa politiska sakfrågor som man inte fick prata om. Sverigedemokraterna kunde prata om alla frågor, säger hon.

Den fråga hon framförallt syftar på är invandringen. En fråga där hon tycker att media har skapat en falsk bild av partiet som främlingsfientligt. Att Sveriges Radios Kaliber under våren med dold mikrofon spelat in hur företrädare för Sverigedemokraterna gjort grova rasistiska och främlingsfientliga uttalanden är inget som Margareta Sandstedt vill kommentera.

I stället vill hon fokusera på det EU-val som partiet hoppas ska bli en språngbräda inför riksdagsvalet nästa år.

I EU-valet ligger Sverigedemokraternas fokus på motståndet mot unionen. Sverigedemokraterna är tillsammans med Vänsterpartiet ensamma om att kräva att Sverige ska lämna EU.

– Jag är emot överstatligheten och vill att makten ska föras tillbaka till Sverige. EU har luckrat upp mycket som gör att människor inte känner igen sig i det svenska samhället, säger Margareta Sandstedt.