Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Ställ hårdare krav på länder som har dödsstraff för homosexualitet

Grunden för biståndet ska alltid vara för humanitärt stöd och demokratiarbete. Därför blir det väldigt motsägelsefullt ur ett HBT-vänligt perspektiv att Sveriges regering bistår dessa stater som har en sådan extrem lagstiftning i ämnet, skriver Marcus Lagerroos, SD.

I dagarna börjar Gävle Pride för fjärde året i rad och denna tillställning sker nära 50-årsdagen av Stonewall-upproret som är grunden för den internationella Pride-rörelsen.

Pride startade som en protest mot diskriminering och manifesterade sig för likvärdiga individuella rättigheter. Dessa två yttranden kan de flesta människor i Sverige skriva under på i dag då vårt land har kommit en god bit på vägen i HBT-frågor och jämställdhet. Men tyvärr ser det inte likadant ut i många andra länder. I totalt elva länder anses homosexualitet som ett brott som kan straffas med döden och många fler har en svag och diskriminerande lagstiftning gentemot HBT-personer.

I de länder som har dödsstraff för homosexualitet finns bland annat Somalia, Afghanistan och Sudan, som tillsammans med de andra länderna får miljardbelopp i bistånd ifrån Sverige. Gällande bara Somalia valde regeringen förra året att dubblera biståndet till totalt 600 miljoner kronor per år mellan 2018 och 2022.

Sverigedemokraterna är kritiska mot detta. Grunden för biståndet ska alltid vara för humanitärt stöd och demokratiarbete. Därför blir det väldigt motsägelsefullt ur ett HBT-vänligt perspektiv att Sveriges regering bistår dessa stater som har en sådan extrem lagstiftning i ämnet och utbredd korruption, samtidigt som man inte ifrågasätter det i någon högre grad.

Tyvärr lyfter inte heller RFSL och Pride-rörelsen i Sverige detta i nuläget i en sådan stor omfattning som det skulle behövas. I stället läggs fokus på frågor som att göra föräldrabalken könsneutral, införa ett tredje juridiskt kön och genusfrågor etcetera. Samtidigt som organisationen har blivit allt mer politiserad åt vänster med märkliga ställningstaganden mot vissa partier.

Trotts att jag inte står bakom alla ställningstaganden ifrån RFSL och hur organisationen i dag ser ut kommer jag att gå i Gävle Pride på lördag.

Jag går för alla dem som inte kan göra det. Alla dem som riskerar att förlora sitt liv bara på grund av sin sexuella läggning. Jag protesterar mot diskriminering och manifesterar för likvärdiga individuella rättigheter. Jag går för det som är grunden för Pride rörelsen och det är lika viktigt idag precis som det var för 50 år sedan.

Marcus Lagerroos, SD

ledamot av Gävle kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel