Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD  vill ha flyktingstopp i Gävle – trots tvingande lag

SD i Gävle vill att kommunen trotsar det nya lagkravet att ta emot nyanlända – men fick kritik under måndagens fullmäktigedebatt.
– Att säga att Gävle behöver andrum är att glömma varför vi tar emot flyktingar, sa Eiran Cooper, C.

Moderatledda Täby och Ekerö har helt slutat att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd med argumentet att det saknas bostäder. Detta i strid med den nya anvisningslagen som tvingar kommunerna att ta emot ett visst antal flyktingar per år.

Även Gävle borde trotsa lagen, tyckte SD när kommunfullmäktige på måndagen skulle besluta om ändringar av nästa års budget.

– Alliansen behöver samtala med oss för att uppnå en god ekonomi. Inte göra satsningar för att hålla kultur- och medieetablissemang nöjda, sa Richard Carlsson, kommunalråd i opposition för SD.

Läs mer: Här är SD:s krav för att fortsätta stödja alliansen i Gävle – försvåra för flyktingar

Han ansåg även att kommunen borde lägga ner eller avyttra Gävle symfoniorkester under 2017, en fråga som partiet länge drivit.

Men förslagen mötte hård kritik från såväl alliansen som de rödgröna.

– Gävle har både plats och råd att leva upp till bosättningslagen. Vi vill också värna ett varierat kultur- och fritidsliv, sa Helene Åkerlind, kommunalråd för L.

Att ta emot flyktingar är att visa medmänsklighet, ansåg Eiran Cooper, C.

– Att Gävle behöver andrum har vi hört tidigare från SD. Men det är de flyktingar som reser från krig, terror och oroligheter som behöver andrum, sa han.