Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD vill inte se barnomsorg på finska

Gävles invånare ska kunna bli bemötta på finska i sina kontakter med kommunen, beslutade fullmäktige i går. Men Sverigedemokraterna sa nej.

Annons

Kommunfullmäktige sa i går ja till ett medborgarförslag från Irma Larsson, ordförande i finska klubben i Gävle. Kommunen ska ansöka om att bli en del av det finska förvaltningsområdet i Sverige, där ett förstärkt minoritetsskydd gäller för finska.

Konkret innebär det att kommunen ska tillhandahålla äldreomsorg och barnomsorg på finska om invånarna så önskar. Medborgare som ringer till kommunen ska även kunna bli bemötta på finska.

Sverigedemokraterna sa nej till förslaget.

– Det är A och O att de som kommer till Sverige ska lära sig det svenska språket. Genom att erbjuda barnomsorg på finska försvårar vi den möjligheten, sa Roger Hedlund, SD.

Han fick dock mothugg av flera andra partier.

– Det finns inget som styrker att du blir sämre på svenska om du har ett annat modersmål som du får utveckla. Tvärtom förbättras möjligheterna att lära dig ett nytt språk om du har bra kontakt med ditt modersmål, sa kommunalrådet Carina Blank, S.

I Gävle bor enligt uppgift cirka 7 100 Sverigefinnar sedan tre generationer tillbaka. Hur många av dem som har finska som modersmål är okänt.