Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se över radio- och TV-avgiften

Idag är det inte tv-tittandet begränsat till SVT:s sändningar och en tv-apparat, skriver Lars Beckman och Thomas Finnborg, Moderaterna

Det fanns en gång i tiden en uppenbar logik i den svenska radio- och TV-avgiften. I en tid då TV-utbudet var begränsat till SVT:s sändningar och signalen bara kunde tas emot av den som hade en TV-apparat var det naturligt att avgiftsbelägga TV-innehavet för att finansiera public service.

Idag är situationen en helt annan. Inte nog med att vi sedan två årtionden tillbaka har haft en stadig framväxt av nya kanaler som ligger utanför SVT:s utbud, vi ser ständigt ny teknik som gör det möjligt att ta emot detta utbud oberoende av TV-innehav.

Diskussioner om TV-licensen, som avgiften fortfarande benämns i folkmun, förs med jämna mellanrum, både med anledning av systemets utformning och på grund av de olika synpunkter som finns om själva fenomenet public service. Frågan är nu mer aktuell än någonsin tidigare och bara de senaste par åren har vi sett ett gigantiskt tekniskt genombrott med så kallade smart phones – exempelvis iPhone och Android-mobiler – och möjligheten att titta på TV via Internet.

Den här utvecklingen måste mötas med en mer logisk finansieringsmodell som görs oberoende av TV-innehav. Det finns en bred politisk enighet till stöd för public service men med tanke på teknikutvecklingen vore det mer rationellt att låta finansieringen skötas via skattsedeln. Det vore också intressant att öppna upp public service-tanken till att omfatta fler aktörer än bara SVT och kanske även andra mediekanaler än de traditionella.

Vi tror att en mer flexibel syn på public service och en mer teknikneutral och logisk finansiering skulle öppna upp för fler aktörer och samtidigt innebära mindre byråkrati och lägre kostnader. Vi har båda på var sitt håll motionerat i Sveriges Riksdag om en översyn av radio- och TV-avgiften med anledning av det ständigt ökade medieutbudet och den fantastiska teknikutveckling vi sett under de senaste åren.

Lars Beckman

Riksdagsledamot Gävle, M

Thomas Finnborg

Riksdagsledamot Helsingborg, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel