Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se över sanktionerna

Annons

Ytterligare arton månaders husarrest – det straffet utdömde den burmesiska juntan mot demokratikämpen Aung San Suu Kyi, för att hon tagit emot en amerikan som simmat över Inyasjön till huset där hon sitter i husarrest.

Det är ytterligare ett bakslag för den burmesiska demokratirörelsen.

Aung San Suu Kyi är sedan länge symbolen för motståndet mot den burmesiska militärjuntan.

Och det är ingen tvekan om att hon är en hjälte som har offrat mycket för sina demokratiska ideal. Sedan juntan vägrat erkänna hennes parti NLD:s seger i valet 1990 har hon tvingats tillbringa fjorton av de nitton senaste åren i husarrest. Hennes roll som enande figur har varit, och är, oerhört viktig.

Men gör hennes hjältestatus nödvändigtvis att den isolationistiska politik hon förespråkar är den bästa för Burmas folk?

Sanktionerna mot Burma har pågått under många år, men än så länge är juntan kvar, och det syns få tecken på att den skulle vara på väg ut.

Det borde vara hög tid för EU att se över politiken mot Burma och försöka hitta smartare sanktioner och mer effektiva sätt att stötta demokratirörelsen. Om Burma någonsin ska kunna bli en fungerande demokrati lär landet också behöva en fungerande ekonomi – och fler symboler för demokrati och frihet än Aung San Suu Kyi.