Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se, så roligt de har tillsammans

Efter ett halvår av förberedelser och repetitioner i gamla järnvägsstationen Maxim är de redo att möta pub­liken.

Annons

Ja, redan i går kväll kom Odelberg & Siekas ut i och med turnépremiären i Bollnäs kulturhus.

Nu är de tillbaka i replokalen i Gävle men nu är det skarpt läge.

– Vi känner att samspelet på scenen fungerar och vi ska se till att den sittande publiken får en mysig kväll, säger de båda med en mun. På sätt och vis är detta en unik föreställning med man och kvinna som gör stand up likt en duo där båda är tillsammans på scenen hela tiden. Dessutom sitter den ene av oss i rullstol.

Anna och Jesper möttes första gången på stå-upp klubben Gasta. De fann varandra direkt, som komiker och som vänner. Idén om att göra en dubbelakt tillsammans kom som ett elektroniskt brev på datorn.

Göteborgaren Jesper Odelberg är 42 år och har framträtt som komiker i halva sitt liv. Han har en vass tunga, har jobbat med åtskilliga storheter och är etablerad i branschen, populär även utanför Sveriges gränser. Han brukar vara mycket självutlämnande och skämtar gärna om cerebral pares, CP, eftersom han själv har en sådan skada.

– Det viktigaste för mig är att ta ställning mot orättvisor, säger han. Jämlikhet, jämställdhet, tillgänglighet för alla och inte bara för oss ”funkisar” (hans benämning på funktionshindrade) och kampen mot rasism är något jag vill vara med och bidra till. Som känd komiker har jag utmärkta förutsättningar att nå ut med mina åsikter. Fast jag har fått fula påhopp på Twitter och i andra sammanhang och tvingats ha polisbeskydd vissa gånger. Thore Skogman sa en gång till mig att ”vi komiker ska inte lägga oss i samhällsdebatten”, men det kan jag absolut inte hålla med om.

Jesper och Anna Siekas, 30, från Gävle, praktiskt taget en rookie i branschen men en orädd och kaxig sådan, deltog härförleden i en uppmärksammad antirasistisk manifestation i Bollnäs – som lyckligtvis fördes i lugnets tecken. Och nu har duo startat sin efterlängtade turné.

– Det är en stor ära att Jesper vill ha mig med på scenen som jämbördig partner, även om det givetvis inte går att komma ifrån att det är han som är den stora stjärnan, säger Anna. Jag tänker i alla fall jobba hårt för att få igång publiken och inte skrämma iväg folk.

Det är stand up med en krydda teater som de bjuder på i två akter. Den röda tråden är relationer eftersom båda aktörerna har vuxit upp med känslan av att vara ”annorlunda” och jobbat hårt för att passa in i samhället.

– Trots att relationer till andra kan vara komplexa så är en av de mest komplexa relationer som finns den vi har med oss själva, hävdar de. Föreställningen utlovar något utöver det vanliga, både nytt, gammalt, skratt och tårar. Målet är att komma ut till alla kommuner i Sverige innan 2014 är slut.

Regissör är Kajsa Hedström, som var Annas lärare på teaterlinjen.

Turnén ”Odelberg & Siekas kommer ut” inleddes i Bollnäs i går och efter kvällens föreställning på Maxim i Gävle väntar bland annat Dalateatern i Falun och Kulturhuset Palladium i Växjö.

– Vi är också bokade för att delta i ett mångfaldsprojekt i Göteborg i december tillsammans med bland andra Claes Malmberg, Stefan Sauk och Marika Carlsson. Dessutom står åtta julbordsföreställningar i Halland på schemat, berättar Anna Siekas som tas emot med öppna armar av branschen.

Det behövs onekligen fler kvinnor på stand up-scenerna.

Annons