Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för faran vid järnvägsbommarna

Under hela torsdagen kampanjar Banverket vid järnvägsövergångar i Gävle. – Vi vill varna för riskerna och uppmana alla att vara försiktiga, säger Beisi Sundin.

Annons

Lagom till två bomfällningar efter varandra vid järnvägsövergången i Strömsbro anlände i går Beisi Sundin och Stefan Modig, båda anställda vid Banverket.

Iförda orangea västar började de prata med bilister och cyklister om farorna med järnvägsövergångar.

– När det är soligt kan den vita varningssignalen vara svår att se, säger Beisi Sundin.

– Jag tar det alltid lugnt. I alla fall när bommarna är nedfällda, säger Anders Göransson, bilist.

Informationskampanjen genomförs samtidigt i EU:s alla medlemsländer.

Incidenterna på övergångarna i Sverige är få i förhållande till andra olyckor i trafiken, men konsekvenser kan bil mycket svåra.

I Gävle har på senare år en busschaufför åtalats sedan han kört över på en järnvägsövergång så att en av bommarna skrapade taket.

Just på korsningen i Strömsbro stannade också en bil på området mellan spåren när bommarna fällts ned. Föraren skadade sig inte, men utgången kunde ha blivit den värsta tänkbara i det fallet.

– Jag har själv aldrig sett något hända, men man hör ju talas om mycket. Jag är alltid försiktig, säger cyklisten Aina Bjurström medan hon väntar på att tåget ska passera och bommarna gå upp.