Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för lövhalkan

Nu börjar nedfallna löv göra cykelbanor och trottoarer hala.
Men det kan dröja innan löven tas bort.

Sofie Jansson kommer rullande från Parkvägen nedför cykelvägen mot bron och Heliga trefaldighets kyrka. Våta löv kletar fast i asfalten, en sörja som kan bli hal. Men Sofia Jansson tycker inte att löven gör något och är inte rädd att cykla omkull på grund av dem.

– Jag cyklar hela vintern, även när det är is, så jag är van.

Även om inte alla tar det lika lugnt med lövhalkan som Sofie Jansson får samhällsbyggnadskontoret och gatuingenjör Stefan Erixon inte så många klagomål på den.

– Inte i relation till på sandning, sandupptagning och snöröjning, säger han.

Lövröjning på gång- och cykelvägar sker i samråd med entreprenören under hela lövfällningen. De har varit ute i höst, men de har inga sträckor som de alltid håller efter säger Stefan Erixon.

På trottoarer är det fastighetsägaren som har ansvar för att ta bort löven.

Hur mycket pengar kommunen satsar på lövuppsamling vet inte Stefan Erixon. Den ingår som en del i barmarksrenhållningen tillsammans med till exempel papperskorgstömning, sandupptagning och skräpplockning.

Det är inte heller bara hala cykelbanor som konkurrerar om lövröjningsinsatser, det gör också igentäppta rännstensbrunnar.

På de flesta håll kommer löven att ligga kvar till den första snön faller.

– Den största lövupptagningen vi gör är första natten vi plogar, säger Stefan Erixon.