Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp med ROT

Annons

Håkan Lindén,
regionchef Villaägarnas Riksförbund, om en effekt av ROT som inte synts så mycket i debatten...
Till skillnad från förra gången vi hade ROT-avdrag skall det nya ROT-avdrag en villaägare/bostadsrättsägare nu får för havda arbetskostnader på ROT-arbeten beskattas. Detta framgår i remisspromemorian till det nya ROT-avdrag som riksdagen snart skall ta ställning till.
I förslaget sägs att det erhållna ROT-avdraget skall dras ifrån omkostnadsbeloppet vid en försäljning av småhus eller lägenhet. Min bedömning blir att det i många fall kommer att höja realisationsvinsten och därmed skatten på denna vinst. Detta bör man vara medveten om. Det kan t o m vara mer gynnsamt att satsa på en storstädning eller fönsterputsning och ta HUS-avdraget där istället. Då uppstår inga besvärande skatteeffekter.
Självklart är ROT-avdraget välkommet och kanske också den enda möjligheten för många att hålla efter sitt hus. Skatteeffekten bör dock tas med i kalkylerna. Reavinsten vid försäljning av småhus är 22 procent. På ett ROT-avdrag om 50 000 blir vinsten 11 000 kr. I praktiken och runda siffror kan alltså en femtedel av ROT-avdraget bli reavinst.
Håkan Lindén,
regionchef  Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel