Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se utflyktsmålen i din GPS

I sommar ska det bli lättare att hitta smultronställen efter vägarna.
Både aktiviteter och utflyktsmål kommer att synas i din GPS lagom till semestern.
Här i Gävleborg finns 38 platser lokaliserade.

Under säkert sju år har man sett till att turistbyråerna ska synas på GPS.

Nu är det turistmålens tur. Systemet är ett samarbete mellan turismföreningen För Turism i Sverige, FörTur, och företaget NAVTEQ.

FörTur har sedan ett år tillbaka levererat så kallade intressepunkter till GPS-tillverkaren NAVTEQ. Det kommer nu att öka i omfattning.

Vad man hittar beror lite på var i landet man befinner sig. Golfbanor och köpcenter har funnits i GPS:en sedan tidigare. Nu kommer även nyheter som djurparker, pensionat, kanotuthyrning, museer och andra turistattraktioner att bli lätta att hitta.

– Som turist är det bra att hitta små ställen att stanna på, och det är bra för miljön att hela tiden hitta den snabbaste vägen, säger Eva Hedenström, vd på FörTur.

Sedan samarbetet startade har 674 turismföretag registrerat koordinater till sina resmål, vilket gör att turisterna lättare hittar till dem. I Gävleborg finns 38 företag registrerade.

Man skulle kunna säga att en GPS är den moderna formen av broschyr. Syftet är att snabbt och enkelt hitta det man söker med hjälp av symboler och vägvisning.

Att ha en GPS blir allt vanligare. Det senaste på området är att även mobiltelefoner utrustas.

– Väldigt många har GPS, särskilt om man kör mycket på vägarna, säger Eva Hedenström.

Utomlands har turistmål i GPS:en varit vanligt länge. Där har många ett större utbud än Sverige, men nu håller vi alltså på att komma ikapp.

Eva Hedenström tror att spontanbesöken därmed kan komma att öka, och att fler gäster kommer att hitta.

– Vi jobbar för att turistnäringen ska må bra, och då måste småföretagen synas, säger hon.

Än är projektet långt ifrån klart. Precis som vägar förändras behöver även denna typ av information uppdateras hela tiden.

De företagare som vill synas kan enkelt gå in och anmäla sig gratis på FörTurs hemsida. Och om du som användare redan har en GPS behöver du bara uppdatera den för att de nya intressepunkterna ska synas.