Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sebastian satsade på rätt hund

JÄRBO- Jag vann, säger en lycklig och storögd Sebastian Ahlström, fem år, efter att ha satsat fem kronor av morfars pengar på alldeles rätt hund.

Efter en stund avlägger han rapport igen. 50 kronor ungefär har det blivit. Hur mycket plattare morfars plånbok har blivit är oklart. Men en moped ska han köpa i alla fall, Sebastian.

Mitt ute på landet
Det är en dag på kapplöpningarna. Det är också mitt ute på landet i Järbo en annars helt vanlig gråkall septembersöndag. Fyrfotingarna här är inte kossor som råmar i hagarna. I stället är det idel smäckra hundar med nummerlappar och tillhörande matte eller husse.
- Det ligger lite avsides. Jag tror många inte vet att vi finns här, säger Yvonne Bäckström, som är tävlingsledare i Gästrike Hundkapplöpningssällskap.

Final i Gästriketrofén
Just den här söndagen är det final i tävlingen Gästriketrofén. 54 hundar från hela landet tävlar. Det är säsongens sista hundkapplöpning i Järbo.
- Nu får vi åka på tävlingar på andra håll. Stockholm blir det nästa gång, säger Yvonne Bäckström.
Här kring banan öppnar sig en helt ny värld för den oinsatte. Hundarna omnämns som idrottskändisar, fast med märkvärdigare namn - Maja Piraya, Mount Tacoma, Catch The Ice. Det pratas dagsform, invägningar och defilering.

Självklar del
Hundkappen i Järbo är en självklar del i tillvaron. De traditionella tävlingarna under midsommarhelgen missar ingen av de inbitna.
- Hundkapp är en livsstil. Det tar hela fritiden. Man åker runt på olika tävlingar. Sen lever man väldigt nära sin hund eller sin hundar. Det första man gör när man kommer hem från jobbet är att ta sig an hunden, säger Yvonne Bäckström.

Inte bara invigda
Men det är inte bara invigda på plats. Det är barnfamiljer på söndagsutflykt. Nyfikna som vill göra och se något nytt. Några vill kanske bara ta en fika eller en korv med bröd och satsa en peng på en hund.
- Det är många som spelar. Men insatserna är väldigt små. Det brukar vara fem kronor, säger Eva Eliasson i spelluckan.

Knackig ekonomi
Klubben har knackig ekonomi och överlever på sponsorpengar.
- Vi drar in lite på servering och spel, men det kan aldrig täcka kostnaden för verksamheten, säger Yvonne Bäckström.
Därför skulle det vara ett lyft, säger hon, om klubben i Järbo kunde köra de så kallade Vinn 3-tävlingarna som sänds i teve.
- Vi har sökt flera gånger. Nu blev det Sundsvall sist som fick ja. Banan vi har här är jättefin och vi har fått mycket beröm för den. Det kan vara att läget här i Järbo ligger oss i fatet.

En cool vovve
Ute på banan har Call me Millé, en femårig greyhound från Lingbo vunnit lopp sex. Det är en cool vovve som ser oberörd ut över att ha sprungit ifrån de andra hundarna i jakten på det han kanske trodde var en alldeles riktig hare. Husse Per Engström är inte oberörd utan märkbart tagen och stolt.
- Det har gått lite dåligt tidigare. Han har varit lite rädd efter att ha voltat i en tävling. Det här är första vinsten, säger Per Engström.
Nu ska han "gå ner"sin hund, något man gör efter tävlingarna. Helt enkelt en promenad för att lugna hunden - eller husse.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se