Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Second hand ligger i tiden

– I dag vill alla ha en personlig stil. Och det får man inte på Kappahl och Lindex, säger Madelene Carlsson, butikschef på Myrorna som öppnar i dag.

Det är lågkonjunktur, och det är trendigt med begagnat. En utmärkt kombination för den som driver second hand-butik helt enkelt.

I dag, flera månader senare än planerat, öppnar Myrorna sin butik i gamla Sandrews-biografen ett par promenadsteg från Stortorget. Inramningen med igenbommade barnbutiken Eva Leva Loppan och Svensk Kassaservice öde lokaler som grannar kunde varit roligare. Men inne i den gamla biografen är det full fart och vansinnigt färgglatt. Inte minst i trendavdelningen där ”den som vill hitta en stil som ingen annan har” ska kunna göra fynd.

Här hänger rejält rosa åtttiotalsklänningar sida vid sida med tokigt turkosa t-shirts. På en hylla står en rejält kitschig porslinskatt och liksom spanar ut över butiken.

Madelene Carlsson är vansinnigt nöjd.

– Det här är jättehäftigt! Det blir nog den häftigaste second hand-butik jag har varit i, och jag har varit i en hel del, säger hon.

Hon är ensam anställd i butiken. Personalen i övrigt är personer som arbetstränar. Just nu finns sysselsättning åt nio personer.

Myrorna vill vara mer mode än loppis. Därför sorterar man väldigt noga bland de gåvor som kommer in. Kläderna skickas till någon av organisationens centrala sorteringsenheter där moderna kläder som kan säljas väljs ut. De går sedan ut till butikerna medan resten exporteras och säljs i biståndsbutiker.

Det senare har Myrorna fått kritik för. Att man inte skänker bort kläderna.

”Både av miljöskäl och sociala skäl är det betydligt bättre att sälja kläderna än att slänga dem eller skänka dem. Försäljningen skapar tusentals jobb i länder med fattiga människor och ger människor med extremt lite pengar möjlighet att ändå kunna klä sig” skriver Myrorna på sin hemsida.

Det som finns i butiken kommer inte bara från generösa Gävlebors gömmor.

– Nej, det som är hårt kommer hit direkt. Allt mjukt skickar vi till sorteringen, säger Madelene Carlsson.

I dag firas öppningen med bandklippning och uppträdande av en dansgrupp från Uddans som dagen till ära naturligtvis ekiperats i mode från butiken.

– Vi räknar med 4-5000 besökare. Det brukar vi ha när vi öppnar en ny butik, säger Urban Bolin, regionchef på Myrorna.

”Det här är jättehäftigt! Det blir nog den häftigaste second hand-butik jag har varit i, och jag har

varit i en hel del.”

Madelene Carlsson

butikschef, Myrorna