Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seger – och nu väntar playoff

Sverige vann EM-kvalmatchen mot Moldavien med 2–0.
Samtidigt vann Ryssland med samma siffror och därmed får Sverige spela playoff.

Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen med 1–0 på ett friläge i den 24:e minuten.

Mikael Lustig slog den öppnande långa passningen och Ibrahimovic drog den moldaviske målvakten Ilie Cebanu innan han rullade in ledningsmålet.

Erkan Zengin utökade till 2–0 precis efter paus när han lyfte in en passning från John Guidetti.

Sverige var tvingat att vinna gruppavslutningen mot Moldavien samtidigt som Ryssland skulle förlora hemma mot Montenegro för att "blågult" skulle ta en direktplats till EM.

Men efter dryga halvtimmen gjorde Ryssland två mål på fyra minuter och avgjorde.

Förbundskaptenen satsade på John Guidetti i startelvan, hans första tävlingsmatch från start.

U21-stjärnan ersatte Marcus Berg, som skadades mot Liechtenstein i fredags. Sebastian Larsson tog som väntat platsen som högermittfältare i stället för skadade Jimmy Durmaz.

Albin Ekdal, som är en av fyra svenska spelare med varningar, fick och Oscar Lewicki ersatte.

Förbundskaptenen Erik Hamrén valde dock att låta Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström spela trots avstängningshotet.

Det slutade dock bra och duon byttes ut – ovarnade – efter en knapp timmes spel.

Sverige dominerade matchen från start till mål, skapade en hel del chanser och kunde ha vunnit större.

Bland annat hade Guidetti ett stolpskott redan i fjärde minuten.

Eftersom Ryssland avgjorde tidigt blev det ganska avslaget efter det svenska 2–0-målet och när det var som mest avvaktande vädrade delar av 25 351 åskådare på Friends Arena sitt missnöje.

Nu är det mest en frågan om väntan.

Seedningsgrupperna kommer om några dagar, när Uefa räknat och kontrollräknat. Och först på söndag dras en plastkula i Nyon med en lapp i som det står Sweden på. Och en annan plastkula med namnet på det landslag som står mellan landslaget och en sommar i Frankrike.

Zlatan Ibrahimovic till Kanal 5 om playoff:

– Det är bara att få en bra lottning. Hoppas vi får ett lag som vi inte har mött, det är roligare.

Någon drömmotståndare har han inte:

– Jag tror inte det spelar någon roll. Det blir som två finalmatcher, det gäller att vara 110 procent i de två matcherna.

Ett misslyckande får stora konsekvenser på många plan.

Fotbollförbundet går miste om åtskilliga miljoner och lär få dra ned på driftskostnaderna ännu mer. Inget EM-slutspel betyder också en ny förbundskapten. Erik Hamréns kontrakt går ut i december vid en slutspelsmiss. Med tanke på Hamréns popularitetssiffror just nu, lär inte saknaden bli stor.

Värre med den här: Zlatan Ibrahimovic har gett åtskilliga vinkar om att han ser EM som en lämplig slutvinjett på en landslagskarriär som började mot Färöarna i Växjö 2001.

Hemmamatchen i playoff om en månad riskerar att bli hans avskedsföreställning. Åtminstone i tävlingssammanhang. För vi kan väl förvänta oss att förbundet, vi ett uteblivet EM, ser till att vaska fram en "tack-för-allt-landskamp" tillägnad nationens störste spelare genom tiderna?