Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekretess gör det lättare att missbruka

Personlig integritet och skydd för privatlivet. Därför får polisen inte veta vilka recept du har.

I olika myndigheters register finns en ofantlig mängd uppgifter om enskilda personer. Det handlar om alla möjliga myndigheter, från Skattemyndigheten till Transportstyrelsen.

Vissa uppgifter är känsligare än andra, till exempel sjukjournaler, och kan bara läsas av de som är behöriga, som läkare.

Begränsningarna i insyn är till för att skydda den personliga integriteten.

I fallet med förteckningen över förskrivna läkemedel måste även farmacevter och sjukvårdspersonal kunna motivera varför de vill veta något om ett visst recept.

Datainspektionen är den myndighet som övervakar att medborgarnas rätt till privatliv värnas. Utifrån tidigare remissvar är det svårt att tro att de skulle ge grönt ljus för att öppning i sekretessen kring läkemedelsregistret.

– Men jag förstår inte varför det skulle kränka den personliga integriteten om polis och åklagare vet vilken medicin jag får, säger Peter Olofsson.

Han använder därmed samma argument som fördes fram i debatten om kameraövervakning. Den som har rent mjöl i påsen borde inte ha något emot att bli övervakad.