Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semester - då höjs bensinpriset

Statoil konstaterar glatt att försäljningen av E85 åter ökar. Men det beror såklart inte på ökat miljötänkande, utan krass vardagsekonomi. När skillnaden i pris är mer än en krona är det helt enkelt mer lönsamt att tanka etanol. Trots att förbrukningen är högre per mil.

Jämfört med samma tid i fjol säljer samma bolag elva procent mindre E85 i dag. Troligen är det diskussionen om att det kanske inte är helt lyckat att tillverka drivmedel av mat som gjort att kunderna tvekar.

Har ni förresten funderat på att ”världsmarknadspriset”, det där som är mer långt bort och svårbegripligt än EU till och med, alltid råkar få en topp precis när vi ska tanka bilen inför semestern? Just nu skyller man på ett eldhärjat raffinaderi i Pennsylvania. Nästa vecka något annat.

Vår favoritfisk laxen blir dyrare. Sedan årsskiftet har inköpspriset stigit med 60 procent, bekräftar Torbjörn Åström, vd på Sjöboden (före detta Gävlefisk).

Förklaring? Odlingarna i Chile har drabbats av sjukdomar och odlingarna i Norge får därmed förse hela världen med odlad lax. Kul för norrmännen, verkligen. Apropå olja sådär. Men trist för laxen. Om det är illa för fisken i vanliga odlingar, hur är det då ställt i de chilenska odlingarna om de är så drabbade av sjukdomar att fisken inte går att sälja?

You don’t wanna know, gissar jag.

Än så länge är lax precis som blöjor, välling och färskpotatis subventionerad av matkedjorna för att locka kunder. Torbjörn Åström konstaterar att man ännu inte märkt av någon försäljningsminskning. Snarare tvärtom. Lax fortsätter att öka i popularitet. Men vad händer när den här prisökningen slår igenom i konsumentledet? Vad ska vi välja för billig, nyttig fisk då? Kanske strömmingen kan få en välförtjänt renässans?

Vattenbaserad färg är lika bra som lösningsmedelsburen. Det är skönt, för vem tycker att det är skoj att göra rent en roller eller pensel med lacknafta?

Tänk bara på att du inte ska måla om med en annan sorts färg än du använde förra gången. Risken om man blandar är att färgen reser sig och bildar ”apelsinskal”, eller spricker. Då får du ännu mera jobb, i onödan.