Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semesterlediga badar hemma i sommar

Kristiderna gynnar den lokala turistnäringen. Var tredje gävleborgare stannar gärna hemma på semestern. Viktigast är att få sola och bada, enligt en undersökning.
En annan undersökning visar att gästnätterna på hotell, vandrarhem och stugor ökar kraftigt i länet.
– Det blir fullt ös i sommar, säger Sofie Ullström, optimistisk turistbyråansvarig i Gävle.

Sex av tio gävleborgare ser mest fram emot att få sola och bada i sommar. Att renovera hemma, spela golf eller jaga vilt är där-emot sånt vi helst inte gör på semestern.

Det är hotellbokningssajten Hotels.com som låtit företaget Cint göra en undersökning bland 2 619 svenskar över hela landet.

På Gävle Turistbyrå tror Sofie Ullström att många spenderar semesterpengarna på hem- orten i år.

– Jag tror på många turister från närområdet i år, man kanske inte har lika mycket pengar eller är osäker på framtiden.

Hon tror över huvud taget att det blir fler svenska turister. Gästnätterna på hotell, vandrarhem och stugor har ökat med 4,7 procent mellan 2007 och 2008 i Gävleborg. Ökningen är den femte största i landet. För landet totalt är ökningen 1,9 procent. Statistiken presenterades i dagarna på Turismforum 2009 i Söderhamn.

– Folk vill ändå göra nånting, kanske åker man på cykel- semester. Åker man inte utomlands går man kanske på en extra fotbollsmatch eller åker till Furuvik, som är det stora dragplåstret i Gävle. Många turister som är ute på dagsturer kanske åker ut till Bönan. Sen tror jag att evenemang som Marinfestivalen och sommarkvällarna nog kommer att dra fler i år, säger Sofie Ullström.

Nästan var fjärde gävleborgare vill vara i fritidshuset. 16 procent har husvagnar som man gärna tillbringar semestern i. I Sandviken och Ockelbo finns några av de populäraste campingplatserna; Strandbaden i Årsunda och Medskogssjön i Ockelbo.

– De är väldigt uppbokade, det finns få tillfälliga platser kvar. Många väljer permanenta platser numera, säger Lena Larsson, turistassistent på Sandvikens Turistbyrå.

Även hon tror att många kommer att utnyttja turistmål som finns nära i år. Men i Sandviken är man vana vid att varje sommar få en hel del turister från hela landet. Många kommer för musiken.

– Till Bangen kommer många från närområdet, men väldigt många är också tillresta från till exempel Stockholm och Dalarna. I år är det också många som ringer om biljetter till Kammarmusikfestivalen eftersom Malena Ernman är med i år. Det var ett lyckokast för oss att hon gick och vann Melodifestivalen. Vinner hon dessutom i Moskva vet vi inte hur det blir... Sen har Ingemar Dunker utökat sin ”Musik i bruksmiljö” till att bli ”Musik och kultur i bruksmiljö” med lite fler inslag. Så det ser bra ut, säger Lena Larsson.

Precis som Sofie Ullström tror hon att semesterfolket försöker sätta guldkant på ledigheten så gott det går.

– Man kanske äter en god middag på restaurang i stället eller unnar sig något annat.

Minst intresserade av att stanna hemma på semestern är stockholmarna; bara en fjärdedel vill vara kvar i stan. Gävleborgarna vill i stället gärna till stan. Tre av tio kan tänka sig att tillbringa sin semester i någon av världens storstäder.

De Gävlebor Gefle Dagblad hittade en solig fredagseftermiddag gav blandade svar på frågan var de helst tillbringar semestern.

Anna-Stina Hamberg är pensionär liksom sambon Bengt Jansson. De tycker att de gjort ifrån sig sitt resande under åren, i Sverige och över hela Europa. Nu står husvagnen permanent på Engesbergs camping.

– Vi kan inte ha det bättre än här, säger Anna-Stina, som kopplar av med en veckotidning i solen med utsikt över havet.

Kristiderna påverkar inte deras semesterplaner.

– Vi är pensionärer och har lärt oss leva därefter. Men det är klart att det är synd om många yngre som har familj; för dem kan det säkert vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt kan jag tycka att många verkar ha så stora fordringar nuförtiden, man ser nästan en utlandsresa varje år som något självklart.

Campinggrannen Anne Wickström är lika nöjd med läget.

– Vi blir här i sommar, kanske gör vi några dagsutflykter. Vi har rest så mycket utomlands så det räcker nu. Det allra bästa är att bara få ta det lugnt, säger Anne.

På Engeltofta lunchar Anna-Karin Mägi ute i solen tillsammans med sonen Daniel. Anna-Karin kommer att tillbringa semestern i det hyrda huset i Torrevieja i Spanien, som vanligt.

– Det har vi gjort i väldigt många år, men visst tänker man på att det är sämre tider. Det är dyrare att leva där nere också. Men nånstans ska man ju vara. Jag vill bara ta det lugnt på semestern, inte hålla på med en massa projekt, säger hon.

Daniel avslutar sina studier på sociala omsorgsprogrammet till sommaren och söker sommarjobb.

– Men som det ser ut nu är det tufft... Har jag inte fått något till hösten går jag tillbaka till skolbänken, säger han.

Han avstår mer än gärna ledighet för jobb men ska han ändå drömma är det om att åka någonstans där han kan stänga av dator och mobil i en eller två veckor.

– Tänk att bara få vila upp sig någonstans där inget behöver ske just nu eller snart, att bara vara... Men allra helst vill jag ha ett jobb.