Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semras modeblogg lockar tusentals läsare i veckan

Kontakter är allt om du vill komma någonstans i den tuffa modebranschen. Det vet Semra Dedic som har en blogg med tusentals läsare i veckan.

Annons

– Du måste ta för dig. Ingen kommer att knacka på din dörr och erbjuda dig jobb.

Nätet svämmar över av modebloggare och många unga tjejer drömmer om en karriär i den tuffa branschen. 22-åriga Semra Dedic från Sandviken har kommit en bit på väg.

Hon började blogga 2007, mest för att alla andra gjorde det.

– Det började som en spontan grej för mina vänner men sen började jag utveckla bloggen mer mot mode och fick fler läsare, säger hon.

I dag är mode ett stort intresse och hon vill kunna jobba med det i framtiden. För att hålla sig uppdaterad om alla nya trender läser hon massor med modetidningar och bloggar.

– Många frågar mig hur jag kan klä mig så snyggt. Modebranschen kan man jämföra med fotboll. Det är ett intresse och tränar du varje dag blir du bra.

Det händer att okända kommer fram på stan och säger att de läser hennes blogg.

– Det ger en kick, att man är någon slags inspirationskälla.

För att få många läsare tror hon att det viktigt att nischa sig och inte skriva om allt. Och privatlivet försöker hon hålla utanför.

– Men jag visar vem jag är stilmässigt. Det kan verka ytligt men de som inte vill behöver inte läsa.

Med en stor blogg kommer också elaka och missunnsamma kommentarer. Vissa skriver ”vem tror du att du är?” och liknande.

– En period när jag tränade mycket fick jag många spydiga kommentarer om att jag såg ut som ett skelett och att jag skulle sluta träna. Men det var mer förut.

För att komma någon vart säger Semra att kontakter är allt.

– Du måste våga ta för dig. Det senaste året har jag börjat skapa egna kontakter inom modebranschen. Jag vill inspirera andra tjejer att våga ta kontakt med kända personer som de ser upp till.

Semra skrev bland annat själv ett brev till Linn Gustafsson, som var stylist på magasinet Sofies Mode, och berättade att hon beundrade hennes stil. Linn blev intresserad av Semras modeintresse och frågade om hon ville vara läsarmodell i tidningen.

– När jag blev sminkad så frågade make up-artisten om jag inte ville vara med på en modevisning i gallerian, så då gjorde jag det, säger hon.

I januari kommer hon att börja blogga på Nöjesmix. På bloggen kommer hon också att intervjua personer som inspirerar henne.

– Ibland måste man utsätta sig för saker man inte vet var de ska landa. Jag åkte till Stockholm och intervjuade stora modebloggare och jag visste inte alls om de skulle vara spydiga eller hur det skulle gå, säger hon.

Semra har kämpat hårt för att komma dit hon är i dag. När hon var fyra år kom hennes familj till Sverige från krigets Serbien. De första åren i Sverige flyttade familjen runt på flera olika orter och hon kände inte att hon hade någon trygghet.

– När jag äntligen klarade språket och hade landat i Sandviken och fått vänner fick min mamma cancer.

Semra var 15 år då och hennes mamma betydde allt för henne. Hon var övertygad om att mamman skulle bli frisk. Men sjukdomen tog hennes liv.

– Jag har varit med om den största sorgen och det var ett stort fall för mig. Men det har på något sätt drivit mig. Jag var tvungen att bli vuxen snabbt och har insett att du är din bästa vän. Ingen kommer att hjälpa dig om du inte gör det själv. Nu har jag börjat klättra uppåt.

Annons