Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sen rättvisa är klen rättvisa

GÄVLENär målen som döms av tingsrätten i Gävle ökar med en femtedel hotas rättssäkerheten.

- Risken är uppenbar. Sen rättvisa är klen rättvisa, säger Karl-Axel Bladh, chefsdomare.
De anställda på tingsrätten får allt mer att göra. Brytpunkten då man inte hinner beta av de inkomna målen rycker närmare. Åtal kan komma att hamna underst i en växande pappershög.
Slår man ihop brottmål och tvistemål var Gävle tingsrätt bland tre i landet som hade den största ökningen under 2002. Till slut stannade ökningen i Gävle vid 21 procent fler mål.
Enligt hittills opublicerade siffror, som ska ingå i en rapport från tingsrätten i Gävle till Domstolsverket, fortsätter ökningen i år.
Antalet tvistemål och brottmål som kom in till tingsrätten under tiden januari till och med juni 2002 stannar vid 543 mål - mot 647 mål under samma tid i år.
Samtidigt som polisen och åklagarna fått mer pengar av regeringen, och alltså samlar bevis mot och åtalar fler misstänkta, har domstolarna blivit utan.
- Rättsväsendet är en kedja som inte är starkare än sin svagaste länk. Förstärker man polisen och åklageriet men inte domstolarna blir det kattskit, säger Karl-Axel Bladh.

Hårt ansträngd personal
Den redan hårt ansträngda personalstyrkan har dessutom fått dela på sig. Man ska vara fyra domare, men har lånat ut en till Sandvikens tingsrätt.
- Jag räknar krasst med att tingsrätterna slås ihop. Blir det jättestora balanser där får vi ta över dem sedan. Därför måste vi samarbeta redan nu, säger Karl-Axel Bladh.
Den så kallade balansen är mål som läggs på hög när man inte hinner döma dem.
- Hittills har vi klarat av det utan långa väntetider. Men både domare och kanslipersonal börjar bli rätt gamla. Det är inte lätt att klara en ökad arbetsbörda vid 60 års ålder, säger Karl-Axel Bladh.

Tröttheten påtaglig
Innan semestrarna var tröttheten påtaglig, säger Bladh, och i förlängningen hotas själva rättssäkerheten. Om det dröjer åratal mellan brott och dom undergrävs allmänhetens förtroende för rättsväsendet.
Benägenheten att anmäla brott kan sjunka. För den som är misstänkt är det svårt att gå vidare med livet innan målet avgjorts. Den som utsatts för brott blir kränkt av att inget händer.
- Sen rättvisa är klen rättvisa. Det är ingen mening att få rätt när man tvingats vänta flera år. Straffvärdet klingar av och vittnen minns inte, konstaterar Karl-Axel Bladh.
På Domstolsverket pågår just nu arbetet med att lägga budget för nästa år. Tingsrätten skulle behöva ha minst fyra domare i tjänst, två ordinarie fiskaler och en ny rotelsekreterare.
Generaldirektören för Domstolsverket skrev till regeringen i augusti för att påpeka att läget är allvarligt på flera håll i landet.Mats
Hedström
026-15 96 39 mats.hedstrom_gd.se