Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seriekrocken som förbryllar

Årets och antagligen tidernas största seriekrock i Gävles nöjesliv inträffar i dag, fredagen den 13:e!

Ulf Lundell på Läkerol Arena.

Jill Johnson på Konserthuset.

Pernilla Andersson på Spegeln.

Ska publikunderlaget räcka till? Det är onekligen lite märkligt att produktionsbolaget Live Nation lägger Uffe och Jill på samma dag i ”lilla Gävle”.

Vi är nog många som skulle vilja se alla tre spelningarna, men det är ju en praktisk omöjlighet. Det är bara till att välja.

Dessutom:

 Discjockeystjärnan Peter Juergens på Goya. Tysken, aka Peter Gun aka Ten Madison, far jorden runt och släppt sin musik på bland annat Ministry of Sound. Han har spelat på legendariska Loveparade 2007 & 2008.

Hårdrocksbanden Godhate (death metal från Västerås) , Volturyon (dito från Borlänge) och Planet Rain (från Gävle och ”ett symfoniskt heavy metal-band som även bemästrar refrängstark death metal”) på Wasteland (O’Learys).

 Dansbandet Nickez på Parken.

 Elvis-show med Anders Carlstedt från Motala på CC-puben.

 ”Edith Piaf - en liten sparv tar sig ton”, Marie Skönblom och Sara Fridholm från Skottes musikteater fortsätter sin show i Lilla Retorten vid Gasklockorna.

Åtta evenemang samma kväll och det finns säkert några till som vi inte känner till. Puuh!

Nu riktar sig väl inte allt till samma målgrupper, men Lundell-Johnson-Andersson ligger nog relativt nära varandra.

Ulf Lundell kunde ses på Gävle konserthus i höstas, detta i självaste premiären för sin ”unplugged”-turné. Det var ju då han överraskande deklarerade att det var början till slutet på hans karriär som liveartist. Men nu har han pluggat i kontakten igen och givit sig ut på en ny Sverigesväng. Sex stopp ska det bli på turnén ”Omaha 2009” och premiären inträffade den 27 februari på Scandinavium i Göteborg.

– ”Omaha” handlar om transformationer, att gå från ett läge i livet till något annat och svårigheterna med det. Det är som en ny pubertet, har Ulf Lundell sagt i en tt-spektra-intervju.

”Beklämmande” är det ord han använder han för att beskriva hur konstant allting är. Och fortfarande är han väldigt kluven till publikens bild av honom. Den bild som inte alls överensstämmer med hans egen. Han tycker att det blivit allt svårare att skriva låtar, ser helt enkelt ingen anledning, hittar inte saker att skriva om. För bara några år sedan trodde han att han skulle skriva musik tills han satt på hemmet, 90 år gammal.

– Otäck och förbluffande är den upptäckten, men samtidigt, varför inte? Det skulle inte göra mig så mycket om det inte blev fler låtar, sa Ulf Lundell i intervjun.

Nu gör han sex spelningar och i sommar blir det turné. Sen kan det vara slut med det också.

– Jag är snart 60, jag ska inte hålla på med det här så mycket längre. Det måste finnas en bättre motivation än att tjäna mycket pengar.

Jill Johnson, däremot, är mitt uppe i karriären. Kors, det har redan gått tio år sedan hon slog igenom med ”Kärleken är”. Det firar hon just nu med en Sverigeturné som startade i Grängesberg den 28 februari och avslutas i Umeå den 4 april. I går sjöng hon i Tonhallen i Sundsvall, i kväll alltså i Gävle konserthus.

Senaste plattan ”Baby Blue Paper” har blivit en jättesuccé och singellåten ”Top of The World” har legat på Svensktoppen ända sen november förra året.

En liten flicka som hade förlorat sin mor berättade om sorgen i ett brev till idolen Jill Johnson. Sveriges countrydrottning berördes starkt – så pass att historien inspirerade till titelspåret på nya skivan ”Baby Blue Paper”.

– Det är första gången som jag har något att säga, har Jill förklarat.

På plattan är hon också personligare än någonsin tidigare. Hon är stolt över den nya skivans musikaliska bredd. ”På den finns gospel, rock, blues, lite pop och så klart country. I USA hade de absolut inte accepterat den variationen”, säger hon.

Pernilla Andersson är en sångerska och låskrivare som i likhet med Jill Johnson är uppväxt i Skåne.

Men numera bor hon ute i den stockholmska skärgården där hon kan hitta inspiration till sina låtar. Som till sitt senaste album, ”Gör dig till hund” på egna skivbolaget Sheriff, varifrån ni säkert hört låten ”Johnny Cash & Nina P”, som spelats i radio hart när dagligen.

– Jag är en rastlös grubblare egentligen, en dagdrömmare som har svårt att passa tider, avslöjar Pernilla.

– Det var i alla fall både kul och utmanande att för första gången skriva texterna på svenska.

Förutom helt nytt material gör hon en cover på Olle Ljungströms ”Jag och min far”, en duett med pojkvännen och rockstjärnan Dregen. Hon gillar att samarbeta med andra artister. Förra året producerade hon Svante Thuressons skiva ”Svante Thuressons vänner”.

Nu är Pernilla ute på en liten vårturné i avskalat format, tillsammans med gitarristen Fredrik Rönnqvist, och ser fram emot spelningen på Spegeln.

– Jag har inte varit där och spelat sen kalasturnén för många år sen, men jag har många vänner i Gävle och jag hoppas få träffa några av dem på fredagskvällen. I huvudsak framför jag mitt nya, svenska material, men det blir även något på engelska.