Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seriös seglare i mångmiljonklass

GÄVLE- Det här är ingen båt där ägaren sitter och dricker kaffe. Den här båten är designad för seriös segling.

I går angjorde Willem Mesdag sin splitternya 65-fots Swanbåt på södra skeppsbron i Gävle.
En båt för precis hur många miljoner som helst.
Willem Mesdag är amerikan, och medlem i New York Yatch club. Han har just varit i Jakobstad i Finland och hämtat sin nya ögonsten, segelbåten Constanter, som specialbyggts på Nautorvarvet enligt hans önskemål.
Swan är ett båtmärke av absolut världsklass och det går inte att hålla sig ifrån att fråga hur mycket den blänkande jättebåten kostat.
-Mycket pengar. Det räcker att konstatera det. Men jag ser det som att den varar för evigt. Och på varvet sa de att den kostade mer att bygga än vad jag betalade för den, säger Willem Mesdag.

Sålde huset för att få råd
Trots påtryckningar säger han inte vad det stod på prislappen.
-Jag kan ju säga så här: Jag var tvungen att sälja mitt hus för att få råd med den, säger han. Men tillägger efter en stund: Å andra sidan hade jag två hus...
Egentligen skulle Constanter angjort Sandhamn i Stockholms skärgård i går, men ett generatorproblem tvingade in båten i Gävlebukten. Och här höll den på att bli kvar.
-Yatchmarinan var för grund. Vi körde fast kölen i gyttjan. Kustbevakningen fick hjälpa oss loss, och sen guidade de oss in hit. Vi behöver minst 3,5 meter under kölen, säger Willem Mesdag.

Avsedd för tävling
Ombord på båten finns allt. Åtta personer kan bo bekvämt och har tillgång till TV, video, stereo, fax, ett riktigt kök och två badrum. Skepparen kan styra båten från sin hytt, precis som Willem Mesdag kan styra från ägarhytten. Han poängterar att det inte är en lyxjakt han köpt. Med den här båten tänker han tävla.
Då måste man segla manuellt men annars körs båten med autopilot. För säkerhets skull finns det två stycken installerade ifall den ena skulle krångla.
-Båtens autopilot seglar bättre än vem som helst av oss, säger Willem Mesdag.
I går kväll kallade plikten, Willem Mesdag är vice ordförande i Skandiakoncernen och var därför på ett möte i Stockholm, men sedan sätter Constanter segel mot världshaven.
Rutten den närmaste tiden blir Sandhamn, Köpenhamn, Kielkanalen, Nordsjön och därefter Medelhavet.
-Vi ska tävla på Sardinien, och sedan borta i Karibien, säger Willem Mesdag entusiastiskt.
När han säger det syns det på honom att han inte är en ägare som är ombord för att dricka kaffe.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 27
magnus.lundquist_gd.se