Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex vargar får fällas i Ockelbo - både vargvänner och jägare rasar

Under vinterns licensjakt får 46 vargar fällas i landet. Varav 6 i Ockelbo.
Både jägarförbundet och rovdjursföreningen är kritiska.

Per Mellström från Jägarförbundet Gävleborg anser att fler vargar borde få fällas i vinterns licensjakt.

– Det här är en halvmesyr som inte följer de demokratiska beslut som fattats. Riksdagen har tagit ett beslut som innebär att vi ska glesa av vargstammen. Men det här innebär en fortsatt tillväxt av vargstammen. I Gävleborg är en riktigt stor expansion på gång med föryngringar och nya etableringar.

Dock anser han det vara rätt att vargar i just Åmot/Ockelbo-reviret skjuts bort.

– Tittar man på övriga revir i länet så har de största problemen varit i det här reviret som sträcker sig nedåt Järbo. Man kan anta att problemvargarna där har anknytning till Åmot/Ockelbo-reviret.

Men det håller Anders Ekholm från Svenska Rovdjursföreningen Gävleborg inte med om alls.

– Det är väldigt tveksamt om det är Åmot/Ockelbo-reviret som är orsaken till de skador som finns i Järbo och Jäderfors. Jag har ställt frågan till länsstyrelsen om de kan verifiera att det är vargar fån Åmot/Ockelbo. Men jag har inte fått något svar. Det kan mycket väl vara utvandrande ungvargar från något annat revir. Det här måste de kunna svara på genom DNA-analyser eller bevisa på något annat sätt.

Anders Ekholm är mycket kritisk till den licensjakt som väntar i vinter.

– Det har skett lika många föryngringar i länet som Naturvårdsverket fastställt. Så det ska inte behövas någon licensjakt. Vi är definitivt emot den här jakten.