Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexdömda uthängda med namn

GÄVLEFyra gävlebor som dömts för sexbrott hängdes på måndagen ut med namn på ett stort antal A4-blad som satt uppklistrade runt om i staden.

Annons
"Allmänheten varnas!" löd rubriken och därefter radades namn, personnummer och fullständiga adresser till de unga männen upp.
- Det här är fruktansvärt, säger advokat Anita Wallin-Wiberg som i februari försvarade en av de utpekade männen.
Då stod den 18-årige mannen och tre andra personer åtalade, misstänkta för sexbrott mot tre flickor i 13-årsåldern.
Rättegången slutade med att 18-åringen dömdes för två fall av sexuellt utnyttjande av underårig. En 19-åring dömdes för ett fall av sexuellt utnyttjande, en 16-åring dömdes för våldtäkt och sexuellt utnyttjande och en 20-årig man dömdes för försök till sexuellt utnyttjande av underårig.
Det är dessa domar som refereras till på "varningsaffischerna" som på måndagen satt upptejpade runt om i Gävle, däribland på den skola där en av de dömda männen går.
- Jag såg lapparna när jag kom till skolan i dag och då gick jag hem. Det är sjukt. Vi har ju fått våra straff, att de inte nöjer sig, säger mannen som känner sig mycket illa berörd.
Förtalsbrott?
Gävlepolisen hämtade på måndagen in ett antal av lapparna och skulle under dagen avgöra om en anmälan skulle upprättas.
- Det kan röra sig om ett förtalsbrott, säger Bo Sköld på polisen i Gävle.
Vem eller vilka som ligger bakom A4-bladen är dock oklart.
Advokat Anita Wallin-Wiberg blev informerad om affischerna när Gefle Dagblad ringde upp. Utpekandet av hennes klient tycker hon är mycket upprörande och allvarligt.
- Det här är det värsta jag varit med om, säger hon.
Advokat Lars Ståhlberg, som försvarade en annan av de namngivna männen, berättar att det förekom liknande lappar redan under tingsrättsförhandlingarna i februari.
- Jag fick se en lapp med en massa dumheter som satt på en bil utanför tingsrätten. Vi gjorde den bedömningen att ibland bör man tiga ihjäl en sak. Men jag vet att några av föräldrarna till de åtalade upplevde det hela som ett helvete, säger han.
Under 1990-talet publicerade nättidningen Flashback en artikel med namn, bild, personnummer, adress och telefonnummer till dömda våldtäktsmän och sexualförbrytare.
En av de utpekade männen polisanmälde tidningens ansvarige utgivare som dömdes för förtal och 50 000 kronor i skadestånd av Stockholms tingsrätt.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund