Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexdomen överklagas?

GÄVLEI går dömdes en 68-årig farfar till fem års fängelse för att ha förgripit sig på sina två barnbarn, i dag sex och 15 år gamla.

Fem av de sju åtalspunkterna handlade om övergrepp som utfördes mot det äldsta barnbarnet.
Enligt åklagare Ann-Marie Sjöberg och flickornas advokat Anita Wallin Wiberg ska de ses som grov våldtäkt.
Det håller inte tingsrätten med om.
Farfadern tvingade till sig samlag fem gånger från det att flickan var fem till elva år gammal. Vid ett av tillfällena knuffade 68-åringen ner flickan i föräldrarnas säng och låg med barnet medan han höll fast hennes händer och hade hela sin tyngd på henne.
Den juridiska definitionen på samlag är att könsorganen åtminstone kommer i beröring med varandra.

Gick längre
Enligt åtalet gick farfadern längre än så - men det har inte kunnat bevisas i gynundersökningar som utförts flera år efter samlagen.
Tingsrätten anser att samlagen ska ses som grovt sexuellt utnyttjande av underårig eftersom farfadern inte använde fysiskt våld.
GD har granskat två liknande rättsfall där äldre män tvingat till sig sex på liknande sätt som farfadern.
Dessa rättsfall överklagades ända upp till Högsta domstolen, HD, som beslutade att övergreppen var grov våldtäkt eftersom männen tvingat till sig samlag.
1993 dömde HD en äldre man för bland annat grov våldtäkt av en flicka.

Lockade med fika
1985 lurade den 65-årige mannen in den åttaåriga flickan i sin lägenhet med löfte om att hon skulle få fika. 65-åringen använde inte fysiskt våld när han låg med henne. Men han höll fast flickans händer ovanför hennes huvud medan han låg ovanpå henne.
Tingsrätten ansåg att övergreppet skulle betraktas som grov våldtäkt.
När 65-åringen överklagade domen tyckte hovrätten att den åttaåriga flickan inte utsatts för mer än sexuellt umgänge eftersom det inte var säkert att hon gjort motstånd.
När hovrättens dom överklagades till Högsta domstolen av åklagare sa HD att även om flickan inte gjort motstånd eller protesterat så borde 65-åringen ha förstått att hon inte ville ligga med honom. För ett åttaårigt barn är det svårt att stå emot den naturliga auktoriteten hos en vuxen.
1993 kom ännu en HD-dom mot en vuxen man som bland annat grovt våldtagit ett barn.
Våren 1993 tvingade en 37-årig man en tioårig flicka till samlag i det låsta badrummet i flickans hem. Mannen var ofta hemma hos flickans familj eftersom han var en nära vän till dem.
Flickan gjorde inget direkt motstånd, men 37-åringen höll fast henne under samlaget.
Tingsrätten dömde honom för grov våldtäkt.

Överklagades
Domen överklagades till hovrätten som tyckte att det rörde sig om våldtäkt av normalgraden eftersom det skedde utan så mycket våld och under en kortare tid (cirka 15 sekunder).
När domen överklagades till HD blev den slutliga domen att mannen gjort sig skyldig till grov våldtäkt eftersom han tvingat sig på flickan.
Även här sa HD att mannen borde ha begripit att en tioårig flicka inte frivilligt vill utsättas för det som han gjorde. Våldtäkten var grov eftersom mannen var en nära vän till familjen och flickan.
Dessa två HD-domar, som ses som prejudikat, hänvisade åklagare Ann-Marie Sjöberg till under rättegången mot 68-åringen.
Ann-Marie Sjöberg anser att 68-åringens övergrepp är grövre eftersom de har skett flera gånger.
- Det lutar åt att jag kommer att överklaga, säger hon. Men jag måste fundera några dagar.
GD har förgäves försökt nå domare Erland Hesslow som signerade domen för att fråga varför tingsrätten förbisåg HD:s prejudikat.
MARIAM NARAGHI