Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexistiska bilder tas bort

SANDVIKEN
Nu viker sig Skogsindustrierna för kritiken om sexism och mansgriseri. Bildreportaget där en lättklädd, utmanande tjej ska illustrera hur trä och papper är en del av vardagen plockas bort.

Annons
- Vi tar kritiken på stort allvar och beklagar verkligen det här. Vi vill inte bli sammankopplade med en oseriös kvinnosyn, säger Mårten Eriksson, informationschef på Skogsindustrierna.

Kampanj för unga
De uppmärksammade bilderna i tidningen Framtidsresan är en del i en kampanj för att locka unga till branschen. När tidningen delades ut till elever på Bessemer i Sandviken för en dryg vecka sedan väckte bildreportaget starka reaktioner.
En vecka senare gick fackklubbarna på Norrsundets pappersbruk samman och gav de upprörda eleverna sitt stöd. Klubbarna krävde att Skogsindustrierna skulle ta bort bilderna. Bilderna var kränkande och inget de ville kopplas ihop med.
Men trots att nu även Skogsindustrierna tar avstånd från bilderna kunde de slinka igenom branschorganisationens kontroll.
- Jag kan erkänna att jag själv var ganska tveksam till bilderna först. Men vi testade materialet på gymnasieungdomar. Ingen av tusentals ungdomar reagerade eller kände igen sig i att det skulle vara oseriöst. Dessutom är det ett ganska ungt gäng som har jobbat med det. Det är inget försvar, men det är en förklaring, säger Mårten Eriksson.

Förvånad men nöjd
Helena Paulsson, en av eleverna på Bessemer som reagerade, är nöjd, men samtidigt lite förvånad.
- Vad kul. Vi blev väldigt glada när vi såg att de på pappersbruket i Norrsundet reagerade på samma sätt som vi , men vi trodde väl inte att det skulle kunna påverka. Men det hjälper att säga ifrån ibland. Det känns bra, säger Helena Paulsson.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se