Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexuella ofredanden utreds

SANDVIKENPolisen har nu inlett utredningen mot den gymnasielärare som misstänks för sexuella ofredanden av elever. I dag kommer en åklagare att kopplas in.

Annons
- Det brukar annars vara en polis som är förundersökningsledare, men jag har begärt att en åklagare ska vara med från början av den här utredningen, säger Maria Pärssinen, handläggare av ärendet vid Sandvikenpolisen.

Polisanmälan
Gefle Dagblad berättade i går att Sandvikens kommun och skolledningen har polisanmält en manlig gymnasielärare. Han ska under den pågående höstterminen ha trakasserat fyra kvinnliga elever och en kvinnlig anställd på det program där han är lärare. Det är fortfarande oklart vilken hans inställning är, om han erkänner eller förnekar det han anklagas för.
- De uppgifter jag har än så länge är bara de som jag har fått från kommunens skrivelse. Jag har bara läst vad flickorna har sagt och jag vill egentligen inte bilda mig någon uppfattning innan jag har träffat och pratat med flickorna själva, säger Maria Pärssinen.
Hon säger att det till stor del tycks handla om verbala ofredanden.
- Det är det intryck jag får. Det finns ett mönster där. Men det påstås ha skett fysiska trakasserier också. Den psykiska biten behöver inte vara mindre allvarlig, men kan vara svår att bevisa, säger Maria Pärssinen.
Läraren är sedan i måndags avstängd från sitt arbete och får inte vistas på skolan.

Avstängd 30 dagar
- Han kommer att vara avstängd 30 dagar i taget tills polisutredningen är klar. Vi kommer även att göra en intern utredning, säger utbildningschef Leif Jansson.
De fyra eleverna som ska ha utsatts för trakasserierna går under tiden i skolan som vanligt.
- De har stöd av kurator och får den hjälp de behöver, säger Leif Jansson.
I somras polisanmäldes en annan manlig lärare vid samma gymnasieskola för sexuella trakasserier. Då var det en kvinnlig anställd som uppgav att hon utsatts för sexuella kränkningar, både verbalt och fysiskt. Men utredningen ledde aldrig till åtal utan lades ner i brist på bevis.
- Då stod ord mot ord och då är det naturligtvis svårt. Men vad jag förstår finns det i det här fallet vittnen, säger Maria Pärssinen.
På kort tid har alltså två fall av sexuella ofredanden från lärare på samma skola polisanmälts. Men kuratorn på den aktuella skolan tror inte att det har något med skolan i sig att göra. Hon säger att trakasserier i allmänhet inte är något som annars förekommer på skolan, i synnerhet inte sexuella sådana.
- Jag vet inget om det första fallet eftersom det handlade om en anställd och inte någon elev. Det är något som är väldigt ovanligt. Jag har, innan det här hände, aldrig varit med om något ens liknande under hela den tid som jag har jobbat och det är tolv år, säger hon.

Samtalskontakt
Hon har nu erbjudit de fyra flickorna samtalskontakt.
- Det är väldigt viktigt att vi tar såna här saker på allvar, att flickorna också känner det. De måste få prata om det som hänt. Jag tror att de har ett bra stöd i varandra, säger hon.
Maria Pärssinen säger att det är svårt att bedöma hur lång tid polisutredningen kommer att ta.
- Jag vet ännu inte alls vilken omfattning det handlar om eller under hur lång tid det har pågått. Vi får se var det slutar, om jag måste ta hjälp. Det är fem personer det handlar om och vissa kanske är mer utsatta. Det kan ta tid, säger Maria Pärssinen.

SOFIA ÖHLANDER