Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexuella övergrepp i textil

GÄVLE
Det var fruktansvärda tavlor som visades i går på Folkets hus. De allra flesta visade sexuella övergrepp på barn, så rakt på sak att blicken inte ville fästa.

Bilderna är gjorda av textilkonstnär Margareth Beimarks. Tillsammans med föreläsaren Ingela Landén reser hon runt i landet och berättar om sexuella övergrepp på barn.
Ingela Landén, från Offerdal, var själv ett offer som barn. Det var så illa att hon ville ta sitt eget liv. Som skydd förträngde hon vad som hänt under många år. Men i dag har hon gjort upp med sitt tidigare liv.
Hon har skrivit en bok om vad som hänt och håller föreläsningar för dem som arbetar med utsatta barn, för dem som känner någon som utsatts eller själv varit med om det.

Ut ur mörkret
- Föreläsningen heter Ut ur mörkret. Man kan ta sig ur och få ett drägligt liv. För sju år sedan trodde jag inte att jag kunde leva normalt men nu har jag man och två barn, berättar hon leende.
Ingela hade turen att bli trodd.
Hon fick förståelse och stöd men upptäckte också att många var rädda för att prata med henne.
- Var inte räd för att vara medmänniska. Det kan räcka med en hand på axeln.
Föreläsningssalen är överfull. Det är nästan bara kvinnor som sökt sig dit och det tycker Ingela är synd. Hon vill att männen ska delta i debatten. Offren är både pojkar och flickor och förövarna både män och kvinnor från alla samhällsklasser och i alla sammanhang. Det kan vara läkare, dagispersonal, fritidsledare eller föräldrar.

35 bilder
Margareth Beimarks, från Östersund, har valt att visa övergreppen i form av 35 bilder. Ingen tavla är påhittad. Hon har själv inte blivit utsatt utan hämtat sina motiv från tidningsartiklar, böcker och rapporter från myndigheter. Normalt sett arbetar hon med humoristiska bilder men övergreppen hon läste om gjorde henne så arg att hon ville uttrycka det på något sätt och de bilder hon visar är allt annat än humoristiska.
- Jag ville chockera och få igång en diskussion.
"Jag hör stegen i trappan och jag vet vad som väntar mig. Jag gömmer lillasyster i potatislådan" står det vid en tavla. Vid en annan står "En man och hans sambo utsatte mannens son för sexuella övergrepp vid ett stort antal tillfällen. Övergreppen som pågick under tiden då pojken var fem-tio år filmades och fotograferades av fadern". Vid andra bilder står betydligt grövre otäckare saker än så.
När åhörarna ska lämna salen kan de betrakta några få ljusa textilbilder. De visar hur alla barn borde ha det - trygghet och lekfullhet.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se