Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexuellt utnyttjande av flicka

SANDVIKENEn 57-årig man från västra Gästrikland dömdes i går till två månaders fängelse för att sexuellt ha utnyttjat en 13-årig flicka. I går stod mannen inför rätta i Sandvikens tingsrätt. Mannen erkänner delar av det han anklagas för.

Annons
Det mesta kring målet, även gärningsbeskrivningen, är av hänsyn till barnet sekretessbelagt. Rättegången hölls bakom stängda dörrar. Kammaråklagare Birgitta Fernlund tycker att domen är rimlig.
- Det här är ett allvarligt brott som bör ge fängelse, säger hon.

I januari i år
Det sexuella utnyttjandet skedde i mannens bostad i januari i år. Birgitta Fernlund säger att det rör sig om en händelse vid ett tillfälle. Det finns ingen upprepning under lång tid som har varit fallet när det gäller de barnsexbrott som varit aktuella i Gävle.
- Men flickan har tagit skada. Hon har mått väldigt dåligt, säger Birgitta Fernlund.

Är släktingar
Mannen är en släkting till flickan. Birgitta Fernlund säger dock att flickan och mannen i dag inte har någon kontakt och att flickan inte kommer att behöva utsättas för att träffa honom.
Den 13-åriga flickan behövde själv inte vittna i rätten. Det gjorde däremot hennes mamma. Flickans vittnesmål fanns på videoband.
Den 57-årige mannen är tidigare ostraffad.
- Han erkänner inte hela gärningen, men delar av den. Han ville att rubriceringen skulle ändras till sexuellt ofredande i stället för sexuellt utnyttjande, säger Birgitta Fernlund.
Tingsrätten valde dock att gå på åklagarens linje och dömde 57-åringen för sexuellt utnyttjande.

SOFIA ÖHLANDER