Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shakespeare mitt i Gävles krogliv

Shakespeares "En midsommarnattsdröm" får en lokal och modern spinn i arbetarteatern Pegasus uppsättning av den 400 år gamla pjäsen. Gävleborna kommer att ha en hel del att känna igen sig i.
– Den kommer att vara lokalt förankrad och besökarna kommer att känna igen platserna och hockeylagen, säger Susanna Svanberg som regisserat föreställningen och satt den i en modern kontext.

Titania och Oberon placerade i Gävles moderna krogmiljö, det är vad vi får se i Pegasus egna moderna tolkning av klassikern "En midsommarnattsdröm". Ja, i den här uppsättningen får man vänja sig vid att lokala landmärken som Boulognerskogen och Gavleån nämns tillsammans med moderna företeelser som facebook och hen.

– Vi ville göra någonting nytt med "En midsommarnattsdröm", vi hade planer redan för fyra år sedan att göra originalet. Men vi kände att vi ville göra vår egen föreställning av det och ha något ordentligt att bita i. Vi ville utmana oss själva och det har vi verkligen gjort, säger regissören Susanna Svanberg.

I Pegasus uppsättning har man även bakat in den klassiska rivaliteten mellan Gävles och Leksands ishockeylag som en del av intrigen. Här är också karaktärerna uppdelade i fyra grupper; de vuxna, ungdomarna, pensionärerna samt krogfolket. Det är en hel del som är uppdaterat och lokalanpassat men i grunden är det ändå Shakespeares pjäs från slutet av 1500-talet som ligger till grund för dramat.

Susanna Svanberg menar att det finns något tidlöst i hans teaterstycken.

– Det handlar om människorna och deras relationer, konflikter, känslor och frustrationer. Det är därför Shakespeare är så bra. Även om han skrev om dåtidens problem så är det enkelt att hitta hur det kan porträtteras i dag. Man kommer ändå att känna igen mycket från originalet i vår uppsättning, säger Susanna.

Pegasus "En midsommarnattsdröm" kommer att spelas utomhus vid Kulturhus Lätting där själva huset kommer att vara en del av scenografin.