Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Shit happens” och bartendern ser allt

Annons

Lördag kväll. Om själva helgen är grädde på moset så är lördagens sena timmar som riven, schweizisk choklad över hela kalaset. Många väljer de sladdriga mjukisbyxorna, myser långt ner i soffan och spenderar kvällen med att ladda batterierna och att muttra över TV4:s långa reklampauser. Andra, kanske framförallt de i min ålder, väljer att tränga på sig dansskorna och satsar på en vild natt i staden.

Efter en lång arbetsvecka är det inte så konstigt att vilja roa sig, och alkohol passar lika bra in i bilden då som krampaktigt illamående gör efter en korvätartävling.

Problemet är bara att många inte riktigt har satt några gränser för kvällen och likförbannat hur höga förväntningarna än är för nöjets natt lyckas en hel del partyglada människor drastiskt förvandlas från uppiffad och självsäker till väldigt ranglig, sluddrande och vindögd på några få timmar. Inte så sexigt, nej.

När man sedan vaknar upp dagen efter, kanske med en sprängande huvudvärk och i värsta fall med ett svullet, främmande ansikte bredvid sig, kan man ju alltid fråga sig vad som egentligen hände igår. Men mitt i dimman och förvirrelsen över gårdagens bravader, ska man veta att det finns ett orakel, en person som vet alla svar. Bartendern har förmodligen sett allt.

Efter att ha jobbat på en hel del krogar och pubar kan jag nu säga att jag är rätt så insatt i Gävlebornas offentliga fyllerier. När man står i en bar drar man det största arbetslasset på just en lördag kväll och lägligt nog är det är just då som människor släpper som mest på sina egenheter. Genom åren har jag har sett det mesta, men tro på fan att man aldrig slutar förundras över en packad människas sinne och tilltag.

En kille raggar på en tjej genom att slicka henne i ansiktet. Folk somnar i nästan fysisk omöjliga ställningar på toaletter, någon tror sig ha hittat herrarnas badrum och pissar glatt i städskrubben, någon vrider ur disktrasor och dricker den missfärgade sörjan i en sjuk jakt på uppmärksamhet, någon försöker betala en drink med sin ena sko och så vidare.

Men allt detta är ju bara en fjärt i universum. Med tanke på min relativt låga ålder och på hur ofantligt många människor som knegat i branschen är ändå spektrumet av chockerande bedrifter av fulla människor... oändligt. Ganska underhållande dock.

Så de annorlunda och ofta jobbiga situationerna för en bartender till trots, är det ju ett underhållande och mångsidigt arbete. Helgen är ju ändå en höjdpunkt för de flesta. Men känner man att egenheterna kommer att explodera på utekvällen och att en stackars sate bakom baren förmodligen kommer bevittna allting, fundera över om kanske soffan och de sladdriga mjukisarna bör tilltala mer.

Sen är det ju alltid kul att gnälla på TV4:s reklamavbrott...

JUSTINE ÖSTERGREN

Krönikör på GD Nöje

justine.ostergren@hotmail.com

Annons