Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shoppingbussen går till Järbo handel

– Hej då! Vi ses nästa vecka igen.
Mats Hillström har veckans viktigaste arbete i Järbo. Varje torsdag åker han runt och hämtar upp pensionärer och kör dem till Icabutiken Järbo handel mitt i samhället.

– Det har blivit mycket populärt. Det är närmare 20 pensionärer som utnyttjar den här förmånen, säger Mats Hillström, som själv är pensionär sedan sex år tillbaka.

Varje torsdag åker han runt i Järbo, Kungsfors, Dalfors, Jäderfors, Dalsäng, Hyttan och Hålldammen och hämtar upp pensionärerna. GD hängde med på dagens första tur i förrgår och det vara bara glada kunder som hoppade ombord.

– Det här är fantastiskt bra. En otrolig service, säger Sonja Claesson, snart 88 år. Hur skulle vi kunna ta oss fram om inte Mats Hillström eller Djupdals-Rune kom och hämtade oss? Själv skulle jag aldrig klara av att gå den här sträckan.

Sonja har troget varit med på turerna de tre senaste åren. Nu gör hon sina veckoinköp och det blir en rejäl kasse när hon plockat ner allt det nödvändiga.

– I dag har jag köpt köttfärs, för nu ska jag göra julköttbullarna. Nästa vecka får det bli kalvkött så att jag kan göra min egna kalvsylta. Sonen säger att julen utan min kalvsylta och den klassiska radiokakan inte är någon jul.

Mildred Bohlin, 81 år, avvaktar lite med julinköpen.

– Det är lite för tidigt att göra dem. Tids nog hinner jag med det.

Ingrid Olsson, 80 år, är jättenöjd med Järbo handels service.

– Jag är helt blind och det här är min chans att komma ut och träffa folk, säger hon.

Ingrid får hjälp av personalen att fylla kundvagnen innan Mats Hillström ledsagar henne in i bussen och hjälper henne in med varorna.

Den här sortens service är dock inget nytt. Ica i Järbo har erbjudit den i många år.

– Redan när jag började här 1989 fanns den här bilservicen för de gamla, säger Rune Johansson, som i dag är butikschef.

– Från början hade vi en varubuss som åkte runt i byarna, men det var kostnadskrävande eftersom vi både måste ha en chaufför och en som sålde varorna. Vi har tidigare också kört pensionärer tre gånger i veckan, men nu har vi dragit ner det till en gång i veckan. Och om vi inte hade så trogna och duktiga pensionärer som ställer upp och kör skulle vi inte ha en chans att ge den här servicen.

Sammanlagt blir det ungefär sex–sju mil som chaufförerna varje torsdag kör när de hämtar pensionärerna.

– Vi vet att det är mycket uppskattat och att de flesta äldre inte skulle ha en chans att komma till affären utan att bli hämtade, säger Rune Johansson.

Äldste kunden är Nils Pettersson. Han fyller 93 år i vår men är pigg som bara den.

– Men så löser jag också tre–fyra korsord varje dag. Det är bästa medicinen för huvudet, skrattar han.

Pensionärerna tycker också att det betyder mycket för den sociala gemenskapen att komma till affären.

– Annars är risken stor att man blir isolerad. Nu kommer vi ut och får träffa andra människor, det betyder mycket, säger Nils Pettersson.

I den här Icabutiken har pensionärerna också tillgång till både post- och apoteksservice.

Men det finns ett litet problem. Den gamla folkabussen börjar bli rejält nedkörd.

– Det skulle vara mycket tacksamt om vi kunde få hjälp att hitta en bättre bil, säger Mats Hillström. Den behöver absolut inte vara ny, det viktiga är att den kan rulla i några år.

Den finns en ansökan inlämnad till Göranssonska stiftelserna, men något svar har ännu inte kommit.